Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του άρτιου εξοπλισμού που διαθέτει πλέον το ΕΤΑ είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα ημέρα και νύχτα να στέλνει σε real time εικόνα από το πεδίο των επιχειρήσεων στο κέντρο ελέγχου.

Το εντυπωσιακό θαλάσσιο Spies που εκτέλεσαν στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της άσκησης-επίδειξης στα ‘’αποκαλυπτήρια’’ της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου έκλεψε χωρίς αμφιβολία τις εντυπώσεις και ήταν ένα από τα υψηλής δυσκολίας σενάρια στην αυλαία του νέου Σχηματισμού.

Τέσσερις κομάντος αφού είχαν προχωρήσει σε ενέργεια ανορθόδοξου πολέμου πάνω σε βραχονησίδα κολύμπησαν σε προκαθορισμένο σημείο όπου έσπευσε ελικόπτερο Chinook. Από το ελικόπτερο κατέβηκε το ειδικό σχοινί πάνω στο οποίο δέθηκαν οι SOF μαζί με τον οπλισμό και εξοπλισμό τους, το Chinook πήρε ύψος με τους θαραλλέους άνδρες να αιωρούνται και να απομακρύνονται από την περιοχή. Σενάριο με ανώτατο δείκτη επικινδυνότητας στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί τα στελέχη του ΕΤΑ σε ξηρά και θάλασσα ημέρα και νύχτα.Tην ίδια ώρα κάποια άλλα στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστων με άλμα ελεύθερης πτώσης από μεγάλο ύψος κατέληγαν με ακρίβεια μέτρου πάνω στην βραχονησίδα ‘’στόχο’’.

Το ΕΤΑ ως επίλεκτη Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων μαζί με την ΔΥΚ και την ΖΜΑΚ θεωρούνται και όχι άδικα η αφρόκρεμα της ΔΕΠ και περιλαμβάνεται μεταξύ των καλύτερων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει άλματα τόσο στο επίπεδο εκπαίδευσης και στις δυνατότητες εκτέλεσης κάθε είδους αποστολών όσο και στον εξοπλισμό με τον οποίο έχει ενισχυθεί.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του άρτιου εξοπλισμού που διαθέτει πλέον το ΕΤΑ είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα ημέρα και νύχτα να στέλνει σε real time εικόνα από το πεδίο των επιχειρήσεων στο κέντρο ελέγχου. Πρόκειται για το Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου Υψηλής Ταχύτητας Διεκπεραίωσης.Σύστημα που αλλάζει τα δεδομένα στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.Έτσι τα επιτελικά στελέχη μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη μιας επιχείρησης και να δίνουν εντολές στους SOF έχοντας μπροστά τους την εικόνα του χώρου και τις δυσκολίες σε κάθε κίνηση που θα κάνουν. Σύγχρονοι σταθμοί ασυρμάτων,Tablets,οπτικοί αισθητήρες σε κράνη και φορητό οπλισμό και ειδικές εφαρμογές αποτελούν τα ηλεκτρονικά «όπλα» των κομάντος.

Έτσι οι επικοινωνίες γίνονται με ταχύτητα, ασφάλεια λόγω crypto και δυνατότητα δικτύωσης ακόμα και με drone. Η εικόνα μεταδίδεται ζωντανά,η επιχείρηση σχεδιάζεται επί ψηφιακού χάρτη και η στοχοποίηση επιτυγχάνεται με απόλυτη ακρίβεια.

Πρόκειται για δυνατότητα την οποία διαθέτουν ελάχιστες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στον κόσμο με τους Αμερικανούς να έχουν εκτελέσει με αυτόν τον τρόπο αποστολές όπως στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Τέτοιου είδους εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε το 2011 όταν οι US Navy Seal’s από την DEVGRU(Seal Team Six) εξουδετέρωσαν τον Osama Bin Laden στο Abbottabad στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν.

Στελέχη και μέσα αποτελούν για το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών τους δύο πολλαπλασιαστές ισχύος οι οποίοι έχουν εκτινάξει τη φήμη του ΕΤΑ στους κόλπους της Συμμαχίας και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια όλες οι επίλεκτες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ όπως η Delta, oι Navy Seals είτε οι Rangers έρχονται στην Ελλάδα για συνεκπαίδευση με το ΕΤΑ και τους Έλληνες SOF. Kαι δεν είναι οι μόνοι αφού και η κορυφαία Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ Sayeret Matkal έχει στο παρελθόν επιλέξει το ETA για συνεκπαίδευση και μάλιστα σε Ισραηλινό έδαφος όπου σπάνια οι IDF φιλοξενούν Μονάδες από το εξωτερικό.

Και μόνο η διαδικασία επιλογής των στελεχών που επανδρώνουν το ΕΤΑ αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την απόφαση η Μονάδα όχι απλά να διατηρηθεί σε κορυφαίο επίπεδο αλλά χρόνο με το χρόνο να βελτιώνει τις δυνατότητές της και το ‘’αποτύπωμα’’ της στον παγκόσμιο χάρτη των Special Operation Forces.

Πηγή newpost.gr