Το Βίλνιους κατηγορεί το Μινσκ ότι διοχετεύει παράνομα στη Λιθουανία μετανάστες, οι οποίοι φθάνουν αεροπορικά στο έδαφος της Λευκορωσίας

Στη δημιουργία νέου καταυλισμού για μετανάστες που έχουν εισέλθει στο έδαφός της από τη Λευκορωσία προχωρά η Λιθουανία.

Το Βίλνιους κατηγορεί το Μινσκ ότι διοχετεύει παράνομα στη Λιθουανία μετανάστες, οι οποίοι φθάνουν αεροπορικά στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Αυτήν την εβδομάδα, θα λειτουργήσουμε τον καταυλισμό του Ντιεβενίσκες, που μπορεί να στεγάσει 500 ανθρώπους», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Αγκνε Μπιλοτάιτε έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση για τη μεταναστευτική κρίση.

Ο καταυλισμός θα στηθεί γύρω από εκτός λειτουργίας σχολικό συγκρότημα και αργότερα θα επεκταθεί με σκηνές ή προσωρινές κατοικίες στην γύρω περιοχή, διευκρίνισε εκπρόσωπος της υπουργού Εσωτερικών.

Θα βρίσκεται σε έναν θύλακα λιθουανικού εδάφους που περιβάλλεται σχεδόν τελείως από λευκορωσικό έδαφος και συνδέεται με την υπόλοιπη χώρα μέσω ισθμού πλάτους 2,5 χιλιομέτρων.

«Η απομόνωση διευκολύνει τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ανθρώπων και των μεταναστών», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Το τελευταίο διάστημα, 1.676 μετανάστες εισήλθαν στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία (οι 1.057 κατά την διάρκεια του Ιουλίου, σύμφωνα με τις λιθουανικές υπηρεσίες των συνόρων). Οι μισοί από αυτούς είναι ιρακινοί υπήκοοι.

Κυρώσεις κατά Μινσκ ζητεί το Βίλνιους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε νωρίτερα ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης επί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας.

«Όταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο… Θα μιλήσω με τους ομολόγους μου ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει κοινή στρατηγική», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενος σε σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ζητώντας την επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

Το βασικό κέντρο κράτησης μεταναστών που βρίσκεται στο Παμπράντε είναι πλήρες και οι μετανάστες στεγάζονται προσωρινά σε καταυλισμούς στη μεθόριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση της Λευκορωσίας να επιτρέψει τη διέλευση προς την Ε.Ε. σε μετανάστες. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την κίνηση του Μινσκ. Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter την περασμένη Δευτέρα ότι «η χρήση των μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια έχει αποτύχει στο παρελθόν και θα αποτύχει για άλλη μια φορά. Στεκόμαστε στο πλευρό της Λιθουανίας και καταδικάζουμε έντονα τη χρήση της παράνομης μετανάστευσης για την άσκηση πίεσης στην ΕΕ. Δεν θα μας εκφοβίσουν».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΠΗΓΗ   kathimerini.gr