Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατηγορεί τις χώρες-μέλη για απάνθρωπη τακτική σε Αιγαίο και Μεσόγειο


Η Άγκυρα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει το «δίκαιο μερίδιό της» σε Σύρους πρόσφυγες, ανοίγοντας νόμιμες μεταναστευτικές οδούς, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

Σε δηλώσεις του σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια δράσεων υπέρ των προσφύγων, ο κ. Οκτάι είπε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των Σύρων προσφύγων και κάλεσε τις χώρες-μέλη να ενεργοποιήσουν τον προαιρετικό μηχανισμό ανθρωπιστικής υποδοχής μεταναστών με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καθώς και να αυξήσουν τις ποσοστώσεις αποδοχής προσφύγων ανά χώρα.

Ο κ. Οκτάι τόνισε ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια «αδελφοί» Σύροι έχουν διαφύγει τον τρόμο του πολέμου στη Συρία (στον οποίον βεβαίως συμμετέχει ενεργά και η Άγκυρα) βρίσκοντας καταφύγιο στην Τουρκία.

«Με θλίψη παρακολουθούμε τα στάση που τηρείται έναντι των μεταναστών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και πώς η ανθρωπότητα έχει αποτύχει να τους προσφέρει ανθρωπιστική στήριξη», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

«Η τακτική που επιτρέπει σε κάθε είδος αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες να εισέρχονται στην Τουρκία αλλά ποτέ να μη φεύγουν δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε ανθρωπιστική», είπε ο κ. Οκτάι.

Φρόντισε μάλιστα να κατηγορήσει τόσο την ΕΕ όσο και τον ΟΗΕ ότι απλώς παρακολουθούν την ανθρωπιστική τραγωδία και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, σε μια αποστροφή με σαφές πολιτικό περιεχόμενο κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

Πηγή kathimerini.gr