Εκ των οποίων ένας εισαγγελέας, ένας αξιωματούχος δημόσιας υπηρεσίας, τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και δύο αστυνομικοί συνελλήφθησαν
Οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την εξάρθρωση διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών στο οποίο εμπλέκονται αλβανικές και ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις που αναπτύσσουν δράση στην Ευρώπη.

Τριάντα οκτώ Αλβανοί πολίτες, εκ των οποίων ένας εισαγγελέας, ένας αξιωματούχος δημόσιας υπηρεσίας, τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και δύο αστυνομικοί συνελλήφθησαν", αναφέρει η ανακοίνωση της ειδικής εισαγγελίας καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (SPAK) στα Τίρανα.
Τα πρόσωπα αυτά κατηγορούνται για "διακίνηση ναρκωτικών, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος", σύμφωνα με τη SPAK.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται δύο πρώην σωματοφύλακες ενός Αλβανού πρώην υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η SPAK διευκρινίζει ότι η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις αυτές "διενεργήθηκε σε στενή συνεργασία με την εθνική Διεύθυνση ερευνών κατά της μαφίας (DIA, στην Ιταλία) και της αλβανικής αστυνομίας".

Η έρευνα αφορούσε τις εγκληματικές δραστηριότητες τεσσάρων ισχυρών συμμοριών στην Αλβανία, οι οποίες σε συνεργασία με ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις, έστειλαν μεταξύ 2014 και 2017 στην Ευρώπη μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ύποπτοι ανέπτυσσαν δράση στην Αλβανία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο και την Ισπανία.

Η αστυνομία των χωρών αυτών έχει κατασχέσει από το 2016 σχεδόν 6 τόνους κάνναβης, κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών εκτιμώμενης αξίας 55 εκατομμυρίων ευρώ.

"Οι δημόσιοι λειτουργοί (που συνελήφθησαν), οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν οι ίδιοι ιδιοκτήτες της ναρκωτικής ουσίας, είχαν εγγυηθεί ότι τα ναρκωτικά προορίζονταν για την ιταλική περιφέρεια της Απουλίας και ότι θα έφταναν εκεί με πλήρη ασφάλεια οδικώς και δια θαλάσσης", αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι αρχές κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως διαμερίσματα, οικόπεδα, εστιατόρια και επιχειρήσεις.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στα Τίρανα Λουίτζι Σορέκα εξέφρασε ικανοποίηση σε μήνυμά του στο Twitter για τα αποτελέσματα της κοινής επιχείρησης αυτής μεταξύ της DIA, της SPAK και της αλβανικής αστυνομίας με την υποστήριξη του Eurojust (οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης).

"Τριάντα οκτώ άτομα συνελλήφθησαν και περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκαν. Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος χρήματος φέρνει κοντά την Αλβανία στην ΕΕ", έγραψε ο Σορέκα.

Η Αλβανία είναι εδώ και χρόνια η κύρια προέλευση της κάνναβης που εξάγεται προς την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.
Μια εκστρατεία καταστολής που διεξάγει η κυβέρνηση εδώ και επτά χρόνια επέτρεψε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των δενδρυλλίων κάνναβης. Ωστόσο οι τακτικές κατασχέσεις δείχνουν ότι οι διακινητές αναζητούν συνεχώς άλλα μέρη για να καλλιεργούν την κάνναβη και ότι ανήκουν σε διεθνή δίκτυα άλλων σκληρών ναρκωτικών.

Πηγή protothema.gr