Έως και 1.000 Αφγανοί πρόσφυγες εισέρχονται παράνομα κάθε μέρα στην Τουρκία μέσω των ανατολικών συνόρων της, καθώς αναζητούν έναν τρόπο να ξεφύγουν από την αυξανόμενη επικυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Χουριέτ.


Σύμφωνα με τις συνοριακές αρχές, η πλειονότητα των Αφγανών υπηκόων που φθάνουν στην τουρκική επικράτεια είναι νεαροί άνδρες ηλικίας 16 έως 25 ετών, οι οποίοι φτάνουν στην Τουρκία μετά από ένα ταξίδι διάρκειας ενός μήνα, κυρίως με τα πόδια.

Λόγω της νομοθεσίας της Τουρκίας για τη μετανάστευση και το άσυλο, μόνο οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών μπορούν να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα. Άτομα άλλων εθνικοτήτων μπορούν να υποβάλουν αίτηση προσωρινής προστασίας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι Αφγανοί που εισέρχονται παράνομα στην Τουρκία κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών στο Ερζουρούμ και σε άλλες γειτονικές επαρχίες.

Μεταξύ εκείνων που μεταναστεύουν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, που φοβούνται πλήρη επικράτηση των Ταλιμπάν, και οι αστικοί λευκοί πληθυσμοί του Αφγανιστάν. Αυτοί οι άνθρωποι επιθυμούν να αποκτήσουν βίζα με κάποιο τρόπο και να προχωρήσουν στην Ευρώπη.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα περίπου 56.000 Αφγανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω επιθέσεων των Ταλιμπάν. Από τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 223.000 Αφγανοί έχουν φύγει.


ΠΗΓΗ   eleftheriaonline.gr