Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλακών Χίου, Κυριάκος Κοτανίδης, μίλησε στο xiakoslaos.gr για το δύσκολο έργο που έχουν κληθεί να αναλάβουν, για τις προτεραιότητες, αλλά και για τα αιτήματα τους.

Κύρια προτεραιότητα τους, ως Ένωση Συνοριαφυλάκων Χίου, είναι η μονιμοποίηση τους στο Σώμα, καθώς είναι με συμβάσεις ενός έτους από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, υπάρχουν και ενδουπηρεσιακά θέματα που είναι επιλύσιμα, αφού έχουν και τη στήριξη της Φυσικής Ηγεσίας.

«Κατά κόρον η δουλειά μας είναι να υπερασπιστούμε τα σύνορα του νησιού, της ακριτικής Χίου. Φυσικά, ο ρόλος μας δεν είναι μόνο αυτός, καθώς έχουμε κι άλλους τομείς που έχουμε “γράψει” επιτυχίες, όπως σε μικροκλοπές και στον εντοπισμό ναρκωτικών από τους μετανάστες», συμπληρώνοντας ότι η Ένωση Συνοριακών Φυλακών δίνει έμφαση, κυρίως με περιπολίες, σε συγκεκριμένα σημεία προς υπεράσπιση των χωριών.

Όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές. «Κατά αποκλειστικότητα το κομμάτι του μεταναστευτικού έχει πέσει σε εμάς, γι’ αυτό εξάλλου είμαστε στο νησί», επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μία έξαρση από τη γείτονα χώρα προς τη Χίο από μετανάστες.

«Οι αυξητικές ροές που είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα έτη έχουν μειωθεί σημαντικά. Τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό, αφού πλέον ο αριθμός των μεταναστών στο νησί μας είναι μειωμένος», λέει ο κ. Κοτανίδης και συνεχίζει αναφέροντας ότι έχουν συμβάλει και οι ίδιοι στο θέμα της διαχείρισης, με τη βοήθεια και συνεργασία του Λιμενικού Σώματος κι άλλων τοπικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κοτανίδη, υπάρχουν λύσεις οι οποίες θα συμβάλλουν κι άλλο στη μείωση των ροών αυτών. «Είναι παράγοντας πολλών φορέων, οι οποίοι θέλω να πιστεύω θα συνδράμουν σε αυτό. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, είμαστε εδώ για να επιλύσουμε το οτιδήποτε», αναφέρει.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κοτανίδης, σήμερα το μεσημέρι της Παρασκευής (16/07/2021), το Σωματείο τους θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο της Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Εκεί θα καταθέσουν κάποια από τα αιτήματα τους προκειμένου να εισακουστούν και στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας πάντα ως γνώμονα το λειτούργημα που πραγματοποιούν οι συνοριακοί φύλακες στο νησί.


«Τα προβλήματα που θα θίξουμε στην τοπική ηγεσία είναι οι συνθήκες εργασίας. 

Είναι και το θέμα του κορονοιού που επικρατεί στην επικαιρότητα, επομένως ελπίζω να εισακουστούμε. Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα έχουν να κάνουν με την καθαριότητα του χώρου και γενικότερα της περιοχής, με τις συνθήκες εργασίας των άρτια εκπαιδευμένων συναδέλφων, οι οποίοι υπερασπίζονται τα σύνορα με τις κάμερες, καθώς υπάρχουν κάποια σημεία που είναι ευάλωτα στο να υπάρχουν εισροές», τονίζοντας ότι βρίσκονται ήδη στο κομμάτι της υλοποίησής τους και ευελπιστούν να γίνουν άμεσα αυτές οι ενέργειες προκειμένου να είναι πιο βιώσιμες και εύκολες οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων σε αυτά τα σημεία.
Πέρα από τις προτεραιότητες, τα αιτήματα και το δύσκολο έργο τους, ο Κυριάκος Κοτανίδης μας μίλησε και για την εικόνα, του μεταναστευτικού, που είχε σχηματίσει πριν ξεκινήσει τη θητεία του ως συνοριοφύλακας στη Χίο, καθώς κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν είχα πλήρη εικόνα για το τι γίνεται. Πλέον, μέσα από το Σώμα κι ως Πρόεδρος της Ένωσης, αντιλαμβάνομαι τι γίνεται. Βλέπω το πρόβλημα πραγματικά μέσα από την καρδιά του. Μπορώ να πω ότι είναι ένα μείζον ζήτημα για τη χώρα μας, αφού έχει να κάνει με ανθρώπινες ψυχές. Ευαισθητοποιούμαστε ως Συνοριοφύλακες, αλλά κι ως άνθρωποι», καταλήγει ο κ. Κοτανίδης επισημαίνοντας ότι είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση που, όμως, ευελπιστεί ότι θα αντεπεξέλθουν.


ΠΗΓΗ   xiakoslaos.gr