Περισσότεροι από 400 υπάλληλοι της Frontex με αρκετές δεκάδες οχήματα
, μεταξύ των οποίων ορισμένα εξοπλισμένα με τεχνολογία thermovision (θερμικής όρασης), καθώς και οκτώ περιπολικά σκάφη, βρίσκονται στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης.

Τόσο η υπηρεσία όσο και η ελληνική ακτοφυλακή έχουν δεχθεί πλήγματα από τις κατηγορίες, ότι η Ελλάδα έχει απωθήσει μετανάστες που ήρθαν από την Τουρκία, ενώ η συνοριακή υπηρεσία ήταν σε ετοιμότητα. Ωστόσο και οι δύο υπηρεσίες τονίζουν ότι δεν κάνουν παράνομες ενέργειες.

Αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν σταματήσει τον αναγκαστικό επαναπατρισμό Αφγανών στους οποίους αρνήθηκαν άσυλο, καθώς οι μάχες εντείνονται. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είπε αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ δεν θα μπορούσε να χειριστεί άλλη μια μεγάλη μεταναστευτική κρίση.

Μετά από μια επιβράδυνση πέρυσι, όταν ο αποκλεισμός των συνόρων λόγω του κορονοϊού περιόρισε τις μετακινήσεις, οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ μέσω των δυτικών Βαλκανίων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος, ανέφερε η Frontex.

Ο εκπρόσωπος του Frontex, Πιοτρ Σβιτάλσκι είπε ότι οι παράνομες αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να καταγραφούν περίπου 1.000 ανιχνεύσεις στα σύνορα.

Με μόλις 22.600 μετανάστες να έχουν εισέλθει παράνομα στην ΕΕ μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, οι αριθμοί απέχουν πολύ από τα επίπεδα του 2015, όταν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ πέρασαν από την Ελλάδα.

Αλλά αυτό που ο Σβιτάλσκι αποκάλεσε «δύσκολη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή γύρω από την ΕΕ έχει εντείνει τους φόβους για επανάληψη του φαινομένου, που θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τα συστήματα πρόνοιας και να τροφοδοτήσει την ήδη ισχυρή πολιτική σύγκρουση γύρω από το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Η FRONTEX δοκιμάζει μεθόδους υψηλής τεχνολογίας για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς εξαπλώνονται οι μάχες στο Αφγανιστάν.
Ο οργανισμός συνόρων της ΕΕ δοκιμάζει νέο εξοπλισμό επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας για την ανίχνευση σκαφών μεταναστών, καθώς οι γρήγορες επιτυχίες των μαχητών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουν αυξήσει την προοπτική αύξησης των ανθρώπων που διαφεύγουν στην Ευρώπη.

Ένα σύστημα μπαλονιών (Ζέπελιν) εξοπλισμένο με κάμερες δοκιμάζεται ήδη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης κοντά στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί της Λήμνου, με στόχο να δώσει στους συνοριακούς φύλακες μια σαφέστερη εικόνα των σκαφών που πλησιάζουν.

«Φυσικά παρατηρούμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ειδικά στο Αφγανιστάν και την Τυνησία, που μπορεί να έχουν επίδραση στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Frontex, Πιοτρ Σβιτάλσκι.

Πηγή e-evros.gr