Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας της Δομής έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 173 άτομα – 74 γυναίκες και 99 παιδιά – μεταξύ αυτών και μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑμΕΑ, άνεργες κ.ο.κ

Με αφορμή τα πρόσφατα εγκλήματα γυναικοκτονιών στη χώρα μας, επιχειρήσαμε να δούμε από κοντά τη Δομή Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργεί ο Δήμος Πατρέων και βρήκαμε την… πόρτα κλειστή. Και αυτό για το καλό των φιλοξενούμενων γυναικών. 

Ο Δήμος προστατεύει τις γυναίκες αυτές με κάθε τρόπο κι έτσι δεν γνωστοποιεί τη διεύθυνση του Ξενώνα. Σεβαστήκαμε το ότι οι γυναίκες χρειάζονται να αναπτύξουν το αίσθημα της ασφάλειας και της ηρεμίας. Μας έδωσαν όμως, στοιχεία για το προφίλ της δομής, ώστε να γίνει γνωστή η λειτουργία της για όλες εκείνες τις γυναίκες που χρειάζονται τις υπηρεσίες της.


Πώς λειτουργεί η δομή

Πρόκειται για δομή που λειτουργεί από το Δήμο Πατρέων τα τελευταία 8 χρόνια και διοικητικά υπάγεται κατευθείαν στο Δήμαρχο. Στεγάζεται σε κτίριο ανεξάρτητο και η διεύθυνση του δεν είναι ανακοινώσιμη. Λειτουργεί ολόκληρο το 24ώρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και φιλοξενεί προσωρινά γυναίκες θύματα βίας με τα ανήλικα παιδιά τους. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες και από άλλους δήμους της χώρας. Οι γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν έως τρεις μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο από το επιστημονικό προσωπικό και τη διοίκηση του Ξενώνα, η διάρκεια φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί.
Στο διάστημα λειτουργίας της δομής έχουν φιλοξενηθεί έως σήμερα 173 άτομα (74 γυναίκες και 99 παιδιά), θύματα διαφόρων μορφών βίας, (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.).



Εξειδικευμένο προσωπικό

Ο Ξενώνας φιλοξενίας παρέχει στις επωφελούμενες ασφαλή διαμονή και σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ επιπλέον, διευκολύνει την πρόσβαση τους σε νομική συμβουλευτική από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που το στελεχώνει, με παραπομπή στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που εδρεύει στη Πάτρα. 
Τον Ξενώνα στελεχώνουν Ψυχολόγοι με ειδίκευση στην Παιδοψυχολογία, Κοινωνιολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Διοικητικό και Βοηθητικό Προσωπικό και Φύλακες.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται:


– στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γ. Γραμματείας Ισότητας των φύλων, (τηλεφωνική γραμμή SOS 15900).

– στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων.


ΠΗΓΗ   dete.gr