Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Πόσα Πληρώνουν Οι Αφγανοί Μετανάστες Για Να Φτάσουν Στην Τουρκία (Κι Από Εκεί Στην Ελλάδα…)

Οι διακινητές που φέρνουν Αφγανούς μετανάστες στην Τουρκία χρεώνουν 1.000 δολάρια ανά άτομο, μετέδωσε το BBC Turkish στις 28 Ιουλίου.

«Εάν κάποιος θέλει να έρθει απευθείας από το Αφγανιστάν στην Τουρκία, χρεώνεται 1.000 δολάρια.

»Αλλά είναι 500 δολάρια αν θέλει να φτάσει μόνο μέχρι το Ιράν.

»Και από το Ιράν στην Τουρκία, χρεώνεται άλλα 500 δολάρια», δήλωσε ένας από τους διακινητές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο διακινητής είπε στο BBC ότι το καθεστώς λαθροδιακίνησης είναι μια πολυεθνική επιχείρηση που συντονίζεται μέσω κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διακινητές δεν εμφανίζονται στα σύνορα, αλλά εργάζονται για λογαριασμό τους βοσκοί και μεσάζοντες.

«Δεν περνάμε ποτέ μόνοι μας τα σύνορα.

»Κάνουμε μόνο τηλεφωνήματα και δίνουμε αριθμούς λογαριασμών για πληρωμές», δήλωσε ο διακινητής.

Πρόσθεσε ότι το τσιμεντένιο τείχος που χτίζεται στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν δεν σταμάτησε την λαθραία διακίνηση ανθρώπων, καθώς οι μετανάστες εξακολουθούν να το περνούν είτε από πάνω με σκάλες, είτε από κάτω με λαγούμια.

«Το τείχος δεν είναι τόσο ψηλό. Βάζουν μία σκάλα και ανεβαίνουν.

»Μερικές φορές περνούν σκάβοντας τη γη κάτω από το τείχος.

»Έτσι, το τείχος έχει εμποδίσει κάπως τη δουλειά μας, αλλά όχι τόσο πολύ», είπε.

Ο αριθμός των καθημερινών διαβάσεων δεν είναι χιλιάδες, είπε ο διακινητής, προσθέτοντας ότι η λαθραία διακίνηση ανθρώπων εξακολουθεί να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση.

«Δεν τα πήγαινα καλά στην Τουρκία, δεν είχα χρήματα.

»Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να κάνω αυτό.

»Ξεκίνησα φτιάχνοντας πλαστές ταυτότητες.

»Συνέχισα όταν συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν καλά χρήματα», είπε ο διακινητής.

Οι περισσότεροι διακινητές είναι Αφγανοί υπήκοοι που συνεργάζονται με Τούρκους.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν μεταφερθεί στην ανατολική Τουρκία από το Ιράν τις τελευταίες ημέρες, μετά την αύξηση της βίας στη χώρα τους καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αποσύρονται και οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν έδαφος.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι συνέλαβαν 1.500 παράτυπους μετανάστες, οι περισσότεροι Αφγανοί, κοντά στα ιρανικά σύνορα τις προηγούμενες 10 ημέρες.

Η Τουρκία χτίζει ένα συνοριακό τείχος κατά μήκος των 64 χιλιομέτρων συνόρων της με το Ιράν στην ανατολική επαρχία Βαν, από όπου εισέρχονται πολλοί μετανάστες.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, UNHCR, δήλωσε ότι υπήρχαν πάνω από 100.000 Αφγανοί αιτούντες άσυλο στην Τουρκία πέρυσι.

Πηγή peiraxtiri.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου