Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, στον Αμερικανό Γερουσιαστή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ.


Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το παράσημο συμβολίζει την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις πολιτικές αρχών του κ. Μενέντεζ με τις οποίες συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας ανά το παγκόσμιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική ζωή του κ. Μενέντεζ σημειώνοντας ότι "είναι άνθρωπος των έργων που μάχεται για ένα δίκαιο κόσμο και για τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα.

Η παραβίαση αυτών των οικουμενικών αξιών δεν έχει αφήσει αδιάφορο τον Γερουσιαστή Μενέντεζ σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο λαός της οποίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, στερείται των θεμελιωδών του δικαιωμάτων.

Για αυτό κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Γερουσιαστής Μενέντεζ έχει με επιμονή απαιτήσει την αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους, μέσω της επίτευξης μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης σύμφωνης με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Μιας λύσης που θα επέτρεπε στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζήσουν μαζί και να συνεργαστούν, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας".

Αναφέρθηκε, επίσης, στον αγώνα υπεράσπισης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, μακριά από μονομερείς και παράνομες ενέργειες από την Τουρκία στη θάλασσα και επί του εδάφους που αντιβαίνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την ανάγκη για σεβασμό του κράτους δικαίου.

"Εκτιμούμε πολύ την ξεκάθαρη καταδίκη από πλευράς του Γερουσιαστή, και την έκκληση του προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν για να αναλάβει δράση, της πρόθεσης της Τουρκίας να αλλάξει το στάτους μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή capital.gr