Στοίχημα η πάταξη των εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ανθρώπων με διεθνή «πλοκάμια» και στη Θράκη


Διψήφιο αριθμό συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών έχουμε σε καθημερινή πλέον βάση στη Θράκη τις τελευταίες εβδομάδες, με τα κυκλώματα διακινητών να «σπρώχνουν» στην ενδοχώρα μη νόμιμους μετανάστες ή πρόσφυγες με κάθε δυνατό τρόπο.

Σε αυτό το κυνήγι όμως, τίθενται σοβαροί κίνδυνοι όχι μόνο για τους διακινούμενους που ρισκάρουν τη ζωή τους, αλλά και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Αυξημένοι ποσοστιαία το τελευταίο διάστημα είναι οι απείθαρχοι διακινητές, που δεν σταματούν όταν γίνονται αντιληπτοί από την ΕΛΑΣ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς παρατηρεί «πάρα πολύ αυξημένη κίνηση (διακινητών) το τελευταίο διάστημα» φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι «στις 26/07 μόνο ο Νομός Ροδόπης είχε τέσσερις συλλήψεις διακινητών», μη κρύβοντας πάντως πως «κάθε καλοκαίρι έχουμε αύξηση των ροών», φέτος όμως οι διακινήσεις είναι ιδιαίτερα έντονες, με δεδομένο πως είχαν μειωθεί -αναγκαστικά- όταν η κυκλοφορία οχημάτων ήταν περιορισμένη.

Οι μεταναστευτικές ροές εντοπίζονται κυρίως στον κεντρικό Έβρο, σε σημεία που δεν έχει αναπτυχθεί ο φράχτης, αλλά και μέσω Βουλγαρίας τους τελευταίους μήνες. Οι συνοριοφύλακες του Έβρου αναμένουν τη νέα ενίσχυση προσωπικού, τη θέση σε πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης των συνόρων και λοιπών τεχνικών μέσων διευκόλυνσης της εργασίας τους, καθώς και την ολοκλήρωση του φράχτη. «Δεν είναι μόνο ο Έβρος» όμως παραδέχεται ο πρόεδρος, που ζητάει ενίσχυση της συνοριοφυλακής και στη δεύτερη “ζώνη” δηλαδή τη Ροδόπη.

Στοίχημα η πάταξη των κυκλωμάτων

Με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο με οκτώ τραυματίες (επτά διακινούμενους κι έναν διακινητή-οδηγό) στο ύψος της Νίψας στην Εγνατία, ο κος Γιαλαμάς επαναλαμβάνει την προειδοποίησή του: «έχουμε φαινόμενα με εγκληματίες διακινητές να μη συμμορφώνονται στα σήματά μας και να έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε στη Νίψα, που από όσο γνωρίζω δεν υπήρχε καν καταδίωξη του οχήματος, αλλά ήταν από τη ιλιγγιώδη ταχύτητα λόγω της οποίας έχασε τον έλεγχο του οχήματος […], οι συλλήψεις μας το τελευταίο διάστημα δεν είναι κυρίως από εμπόλεμες περιοχές, όπως είχαμε από τη Συρία, αλλά από χώρες της Αφρικής που δεν υπάρχει καμία εμπόλεμη κατάσταση […]. Όταν οι διακινητές επιλέγουν ανήλικους ή χωρίς άδεια οδήγησης οδηγούς κι όταν στοιβάζονται τόσες ανθρώπινες ψυχές μέσα σε ένα όχημα…».

Στοίχημα, σύμφωνα με τον κο Γιαλαμά, είναι η πάταξη της οργανωμένης διακίνησης μεταναστών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση διακίνησης ανθρώπων, με διακρατική συνεργασία, και τη συμμετοχή των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης της Θράκης. Συγχρόνως, πάντως, ο πρόεδρος δείχνει ξανά με το δάχτυλο την Τουρκία, στην οποία αποδίδει «υβριδικό πόλεμο» προς την Ελλάδα, όχι όπως πέρσι με «μαζική εισβολή» αλλά με «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού κι ανοίγει την “κάνουλα”».

Ν. Μηταράκης: «Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών»
«Η Τουρκία επέτρεψε κατά παράβαση των υποχρεώσεών της σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση του 2016, σε μία βάρκα με 13 ανθρώπους να ξεκινήσει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν τη διέσωσε όπως έπρεπε μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και αναγκάστηκε η ελληνική ακτοφυλακή, η οποία βάζει πρώτα από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να διασώσει δέκα ανθρώπους και δυστυχώς -σύμφωνα με τις πληροφορίες- αγνοούνται ακόμα τρεις άνθρωποι εντός τουρκικών χωρικών υδάτων». Με αυτή την αναφορά στο χθεσινό ναυάγιο έξω από τη Λέσβο, ξεκίνησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης την απάντησή του στην ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Τρία άτομα αγνοούνται και δέκα έχουν διασωθεί σε ναυάγιο φουσκωτής βάρκας στην οριογραμμή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ βόρειας Λέσβου και τουρκικών ακτών.

Ως προς τις μεταναστευτικές ροές δήλωσε: «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφής. Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών στην ΕΕ. Έχουμε στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους λαθρέμπορους ανθρώπινου πόνου, που λειτουργούν στα ανατολικά της χώρας μας. Η χώρα μας έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί, υπάρχεις διεθνές δίκαιο που καταγράφει συγκεκριμένα, τι έχει δικαίωμα η χώρα μας να κάνει. Προστατεύουμε λοιπόν τα σύνορά μας με αποτέλεσμα το τελευταίο δωδεκάμηνο οι ροές προς τα ελληνικά νησιά να έχουν μειωθεί κατά 96%».

Ι. Απαστολόπουλος: «Διεθνή εγκλήματα της Ελλάδας στο μεταναστευτικό»
Την ίδια ώρα πάντως, ο βραβευμένος διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, μιλώντας στο KONTRA δήλωσε πως η Ελλάδα είναι κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων και στο Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Η “καινοτομία” της κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2020 και μετά είναι ότι έχουμε ανθρώπους να φτάνουν στα ελληνικά νησιά και να εξαφανίζονται. “Βάρκες φτάνουν, άνθρωποι εξαφανίζονται” είναι τα πρωτοσέλιδα στα διεθνή πρακτορεία.

Ακόμα και η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ λέει “λάβαμε κλήσεις από πρόσφυγες αλλά μετά εξαφανίστηκαν”. Απάγονται άνθρωποι και εξαφανίζονται με έναν σχεδόν βιομηχανικό τρόπο», δήλωσε και πρόσθεσε τα εξής: «Καταρχάς εισβολή είναι όταν αυτοί που έρχονται διεκδικούν εδάφη ή πλούτο, όχι όταν ζητάνε άσυλο.

Δεύτερον, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα υπό την επίκληση της υπεράσπισης των συνόρων. Αυτά για τα οποία μιλάμε τόση ώρα είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχουμε καταλάβει ότι η χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2021 κατηγορείται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;».

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη

Πηγή xronos.gr