Διακριβώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων η δράση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.

Από την έρευνα της αστυνομίας ταυτοποιήθηκαν οκτώ μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους ο αρχηγός και ο βασικός της πυρήνας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τρία μέλη βρίσκονται ήδη έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης από συλλήψεις που είχε κάνει τους προηγούμενους μήνες η ίδια υπηρεσία.

Ειδικότερα, μέσω ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών δεδομένων, επιτήρησης χώρων και ατόμων και με τη χρήση και ειδικών ανακριτικών μεθόδων, οι αστυνομικοί κατάφεραν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των μελών της οργάνωσης, την εγκληματική δραστηριότητά της και την οργανωτική της δομή.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, η οποία είχε αναπτύξει πλήρες δίκτυο για την εισαγωγή στη χώρα μας από την Αλβανία ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης αλλά και ηρωίνης, της μεταφοράς και αποθήκευσής τους, μέχρι και τη διάθεσή τους στους τελικούς αποδέκτες, με σκοπό την αποκόμιση σημαντικών οικονομικών κερδών. Η δράση της οργάνωσης προσδιορίζεται από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Αρχηγικό μέλος τυγχάνει αλλοδαπός, ο οποίος διηύθυνε την οργάνωση και καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη, μεριμνώντας για την εξεύρεση και συγκέντρωση των ναρκωτικών στην Αλβανία, ενώ συντόνιζε τις ενέργειες των υπολοίπων μελών ώστε τα ναρκωτικά να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους στην Ελλάδα.

Στο βασικό πυρήνα της οργάνωσης περιλαμβάνονταν πέντε ακόμη αλλοδαποί, επιφορτισμένοι με την ασφαλή μεταφορά και εισαγωγή των ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια, την αποθήκευσή τους σε εξωτερικά σημεία («καβάτζες») στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και την προώθησή τους με οχήματα στον τελικό τους προορισμό.

Επίσης, ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη μέλη, αλλοδαπός και ημεδαπή, που είχαν περιφερειακό και υποστηρικτικό ρόλο.

Χαρακτηριστικό της οργάνωσης ήταν τα μέτρα προφύλαξης που λάμβαναν κατά τις επικοινωνίες τους, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε ανύπαρκτα αλλοδαπά άτομα («ghost phones»), ώστε να αποφεύγεται ο εντοπισμός τους.

Από τα παραπάνω μέλη της οργάνωσης, τυγχάνουν ήδη έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης (3) από αυτά, που ανήκουν στο βασικό πυρήνα και είχαν συλληφθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων στο πρόσφατο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, οι οποίες όπως προέκυψε εντάσσονταν στο κύκλο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • organosiΑπό την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της οργάνωσης σε:

• Προμήθεια ημεδαπού με ποσότητα 1.100 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης, ο οποίος συνελήφθη την 18-03-2021

• Μεταφορά 8 κιλών ηρωίνης και περίπου 14 κιλών ακατέργαστης κάνναβης την 24-03-2021, κατά την οποία συνελήφθη μέλος της οργάνωσης

• Μεταφορά περίπου -26- κιλών ακατέργαστης κάνναβης την 02-04-2021, κατά την οποία συνελήφθησαν δύο μέλη της οργάνωσης

• Πέντε (5) ακόμη υποθέσεις – κατά περίπτωση- εισαγωγής, απόκρυψης, μεταφοράς και διακίνησης άγνωστων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος της οργάνωσης από τις παραπάνω κατασχεθείσες ποσότητες υπολογίζεται έως 300.000 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πηγή epiruspost.gr