Σε εγρήγορση βρίσκονται οι χώρες της Μεσογείου για το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών μετά τη νέα κρίση στο Αφγανιστάν – Ζητούν να συζητηθεί το θέμα στο έκτακτο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων

Στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη ψηφιακά, βάζουν οι MED-5 την κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Οι πέντε μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) ζητούν με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το σενάριο που εξετάζουν οι χώρες των MED-5 είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα αρχικά προς την Τουρκία και στην συνέχεια τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες

Σύμφωνα με το OPEN, η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015. Στην επιστολή σημειώνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μπορέσει να μετριάσει τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Σύμφωνα μάλιστα με το OPEN, oι πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα. Την ίδια στιγμή στρατιωτικέ πηγές υπογραμμίζουν ότι το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι αν κλείσουν τα κενά ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ενώ αναφέρουν ότι η κατάσταση αξιολογείται ώρα με την ώρα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Πηγή newsbomb.gr