Μετά το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Αστυνομία έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για επεισόδιο με νεκρό από πυροβολισμούς που προήλθαν από την ελληνική πλευρά στον Έβρο.

"Η Τουρκία να φυλά τα σύνορά της και να μην επιτρέπει τη δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση", είχε απαντήσει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΕΛ.ΑΣ. καθιστά σαφές πως δεν υπήρχε εμπλοκή των ελληνικών δυνάμεων στο φερόμενο περιστατικό, διαψεύδοντας όλα όσα έχουν αναπαράγει τα τουρκικά ΜΜΕ.
«Σχετικά με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων που αναπαράγονται σε ιστοσελίδες, ανακοινώνεται ότι δεν υπήρξε εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στο φερόμενο σε αυτά περιστατικό στον Έβρο», αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωσή της.

Η διάψευση του ΥΠΕΞ

Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει τη δική του απάντηση στην Τουρκία για το περιστατικό, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που μεταδόθηκαν από πληθώρα τουρκικών δημοσιευμάτων, μετά μάλιστα και την κίνηση της Άγκυρας να προχωρήσει σε διάβημα και να καλέσει για εξηγήσεις την Επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα.


«Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Καταλήγοντας, δεν διστάζει να επισημάνει στην τουρκική πλευρά την υποχρέωσή της «να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει τη δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

Τι ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι

Υπενθυμίζεται πως δημοσιεύματα από τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ένας 43χρονος Τούρκος έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό που προήλθε από την ελληνική πλευρά των συνόρων στον Έβρο.
Το περιστατικό φέρεται να συνέβη το Σάββατο (30/07) στις όχθες του ποταμού Έβρου, το φυσικό σύνορο με την Ελλάδα, κοντά στο χωριό Αντασαρχανλί της Αδριανούπολης. Σημειώνεται ότι το Αντασαρχανλί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ελληνικό χωριό Λαγυνά, βόρεια του Τυχερού.
Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το φερόμενο θύμα Μεχμέτ Ντουργκούν καθόταν με τον 60χρονο συγχωριανό του, Σουλεϊμάν Σενέρ, στην όχθη του ποταμού, όταν δέχτηκε πυροβολισμό στο πρόσωπο.
Ο Σενέρ έσπευσε στο κοντινό χωριό, ενημερώνοντας για το συμβάν, ωστόσο ο Ντουγκούν έχασε τη ζωή του ακαριαία.
Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο το οποίο μετάφερε το πτώμα του θύματος στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της Αδριανούπολης.

Οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν πάντως έρευνα καταλήγοντας πως δεν προκύπτει από πουθενά πως έπεσαν πυροβολισμοί από τη δική μας πλευρά των συνόρων. Κάνουν μάλιστα λόγο για πραγματικό περιστατικό στο οποίο ενεπλάκησαν πιθανότατα Τούρκοι διακινητές λαθρομεταναστών.


ΠΗΓΗ