Αφού κρατήθηκε επί ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στις 7 μ.μ. ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης επιβιβάστηκε σε πτήση προς την Αθήνα προκειμένου να απελαθεί.


Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ, "όταν φτάσαμε στον έλεγχο διαβατηρίων γύρω στις 11, πέρασαν όλοι οι υπόλοιποι. Εμένα με κρατήσανε. Με πήρανε λοιπόν, ένας αστυνομικός στην αρχή, και μετά άλλοι δύο, από διάφορα γραφεία και ελέγχους του διαβατηρίου μου, καταλήξαμε να μού πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα και να κάτσω και έξι ώρες στο κρατητήριο του αερολιμένα".

Ο κ. Βαρυθυμιάδης ανέφερε πως "το έμαθα από το προξενείο ότι είμαι ανεπιθύμητος για τη χώρα και θα με απελάσουν".

Σημείωσε πως "όποια αγωνία κι αν τραβάμε, ειλικρινά εγώ νιώθω ότι αυτή τη στιγμή ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη των προγόνων μας για όλα αυτά που τραβάμε. Και δεν με ενδιαφέρει κι άλλο τόσο να ταλαιπωρηθώ. Το θέμα είναι ότι αυτοί πρέπει να καταλάβουν τι πράξανε τότε. Και αυτά που κάνουν τώρα, ότι είμαστε ανεπιθύμητοι για τη χώρα κι όλα αυτά, εμένα δε με αγγίζουν".

Το περιστατικό κράτησης και απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας, η οποία μέσω της ελληνικής προσβείας στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, "Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Το χρονικό

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της ΠΟΕ, ξεκίνησε από την Αθήνα την Παρασκευή το πρωί 13 Αυγούστου 2021 με πτήση των τουρκικών αερογραμμών από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στην Τραπεζούντα, σύμφωνα με το efxinospontos.gr.

Όπως έγραψε το efxinospontos.gr, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οι Τούρκοι αστυνομικοί δεν τον άφησαν να περάσει στη χώρα και τον οδήγησαν σε ένα χώρο όπου του δήλωσαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του. Του ζήτησαν να υπογράψει διάφορα έγγραφα και των ενημέρωσαν πως θα του πάρουν και το κινητό τηλέφωνο. Το site efxinospontos.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο οποίος δήλωσε πως κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν τον αφήνουν να συνεχίσει το ταξίδι. Ενημερώθηκε το Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για το ταξίδι που προγραμματίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ για να συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, όπως έκανε και στα προηγούμενα χρόνια από την πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Για το περιστατικό ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, όπως έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο fb ενημέρωσε το ελληνική υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας τη διευθέτηση του προβλήματος. 

"Μόλις τώρα πήρα τηλέφωνο τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και δεν τον αφήνουν να προχωρήσει για την Τραπεζούντα που ήθελε να παραστεί και να εκπροσωπήσει την Ομοσπονδία στην αρχιερατική λειτουργία στην ιστορική μονή του Πόντου. Πήρα αμέσως τηλέφωνο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσα και απαίτησα από αυτόν να μεσολαβήσει το υπουργείο Εξωτερικών να μην κρατηθεί ο πρόεδρος. Γνωστός ο πρόεδρος για το θάρρος και την παλληκαριά του, αλλά γνωστοί και οι γείτονες Τούρκοι για τις άδικες και πολλές φορές βάρβαρες ενέργειες που κάνουν".

Έως τώρα οι τουρκικές αρχές έχουν απελάσει την Ροζαλία Ελευθεριάδου υποψήφια διδάκτορα μουσικολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, την Μυροφόρα Ευσταθιάδου, διδάκτορα του ΕΚΠΑ και τον γιο της Ιάσονα, τον Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο του σωματείου "Μωμόγεροι", τον Γιώργο Ζαχαριάδη δρομέα μεγάλων αποστάσεων, τον Μιχάλη Καϊκουνίδη, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων που βρίσκονται σε κατάλογο ως ανεπιθύμητοι στην Τουρκία, κυρίως με καταγωγή από τον Πόντο. Επειδή ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών με καταγωγή από τον Πόντο είναι μεγάλος και επισκέπτονται αυτήν την περίοδο για να πάρουν μέρος στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, θα φανεί πόσους έχουν στη λίστα των ανεπιθυμήτων και θα τους απαγορεύσουν την είσοδό τους στην Τουρκία.

Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της στο Facebook η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.


ΠΗΓΗ   capital.gr