του Χρήστου Μαζανίτη

Τη στιγμή που την Ευρώπη κυριεύει κύμα ανησυχίας για την ενδεχόμενη έξαρση νέων μεταναστευτικών ροών, προερχόμενες από το Αφγανιστάν, τα στοιχεία από την παρουσία παράνομων μεταναστών στις δομές φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) είναι κάθε εβδομάδα και πιο ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με την απογραφή που έγινε στις 12 Αυγούστου 2021, διαμένουν σε 23 δομές διαχείρισης ΕΔ, 17.230 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 31.407 ατόμων. Και μπορεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι δομές φιλοξενίας Σάμου και Ελαιώνα έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο ο αριθμός των υπεράριθμων είναι κατά 80 άτομα στην πρώτη και 140 στην δεύτερη, νούμερα που δεν έχουν καμία σχέση με τα εφιαλτικά νούμερα του παρελθόντος.

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για την 12 Αυγούστου 2021 ανέλαβαν το έργο της παροχής 6.328 μερίδων φαγητού, λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες.

Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Πηγή enikos.gr