ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ-ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 01/08/2021 

Σενάριο που προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους -κι όχι μόνο για τους εργαζόμενους και απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα όπως ήδη ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία- θα εξετάσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους όταν θα έχει διαμορφωθεί πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στα οικονομικά του κράτους.

Εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η-1-2022 για όλους τους υπόχρεους φορολογούμενους, τότε περισσότεροι από 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη ΕΔ-ΣΑ και συνταξιούχοι-απόστρατοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από το επόμενο έτος. Αυτό θα συμβεί επειδή από τον Ιανουάριο του 2022 θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Το φθινόπωρο

Το σενάριο της πλήρους -και ενδεχομένως μόνιμης- κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από το 2022 θα εξεταστεί στο πλαίσιο κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του νέου έτους, το προσεχές φθινόπωρο, εφόσον τότε διαπιστωθεί ότι υπάρχει και ο απαιτούμενος «δημοσιονομικός χώρος». Νύξη για το θέμα αυτό κάνει συχνά το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πριν από μια εβδομάδα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε ότι για κάθε δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται η κυβέρνηση θα μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές «και από το 2022 θα επιδιώξουμε οι μειώσεις φορών να μονιμοποιηθούν». Πρόσφατα, μιλώντας στον ALPHA 9.89 επανέλαβε την ίδια δήλωση. Αφησε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να γίνει καθολική και μόνιμη από το επόμενο έτος, με άμεσα ωφελούμενους περίπου 500.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, στελέχη ΕΔ-ΣΑ και συνταξιούχους-απόστρατους.

Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισπράττουν φέτος και θα εισπράττουν και το 2022 οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2020 και του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος και το 2022, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου αυτού από το επόμενο έτος σε όλους, ανεξαιρέτως, τους φορολογούμενους τότε από την 1η-1-2022 και μετά θα πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι-απόστρατοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές.

Οι πλέον ευνοημένοι

Όλες αυτές οι κατηγορίες μισθωτών υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και συνταξιούχων-αποστράτων θα δουν από τον Ιανουάριο του 2022 τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν οι πλέον υψηλόμισθοι, δηλαδή τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα στελέχη του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (οι γενικοί και ειδικοί γραμματείες, οι επικεφαλής των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Α.Ε. του Δημοσίου).

Σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα παραδειγμάτων που παραθέτουμε, οι καθαρές αποδοχές των παραπάνω κατηγοριών μισθωτών υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου τομέα καθώς επίσης και των παραπάνω κατηγοριών συνταξιούχων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από 14.000 έως 200.000 ευρώ θα αυξηθούν κατά 44 έως 15.351 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 3,67 έως 1.279,25 ευρώ σε μηνιαία βάση, αν η κυβέρνηση καταργήσει και γι’ αυτές τις κατηγορίες την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η-1-2022.


Η συνολική πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη που θα προκύψει από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση


Πηγή staratalogia.gr