Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος και με θέμα «Ανάγκη διευκρινήσεων σχετικά με τη δυνατότητα για παράλληλη απασχόληση στελεχών του Στρατού στην αγροτική παραγωγή» σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ.3 του ΝΔ 1400/1973 «Περί Καταστάσεων των Αξιωματικών των ΕΔ» (Α΄114) (ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, απαγορεύεται στους εν ενεργεία αξιωματικούς η επ’αμοιβή άσκηση ιδιωτικού έργου ή εργασίας, ή άσκηση παντός βιοποριστικού επαγγέλματος. Ειδικές εξαιρέσεις εισάγονται μόνο για το Υγειονομικό και το Μουσικό Σώμα, υπό προϋποθέσεις, καθώς και τους εν ενεργεία Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς των ΕΔ που διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα, κατόπιν σχετικής άδειας.

Η ως άνω πρόβλεψη τόσο ως προς τον κανόνα (απαγόρευση της άσκησης παράλληλης επαγγελματικής δραστηριότητας), όσο και ως προς τις αναγνωριζόμενες εξαιρέσεις, αποτυπώνονται και στις διατάξεις των κατά κλάδους των ΕΔ κανονισμών πειθαρχίας, οι οποίες αφορούν τόσο στους Αξιωματικούς όσο και στους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς.

Από τα παραπάνω, προκύπτει αδήριτα, ότι δεν είναι νομικώς επιτρεπτή η παράλληλη απασχόληση στελεχών των ΕΔ στην αγροτική παραγωγή, ούτε η πώληση (χονδρική και λιανική) αγροτικών προϊόντων.

Το σχετικό έγγραφο:


Πηγή staratalogia.gr