Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν τον Σεπτέμβριο, έξι αλλοδαποί κατηγορούμενοι για τη μεταφορά μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.

Πρόκειται για τρεις Τούρκους ηλικίας 60, 62 και 55 ετών αντίστοιχα, δύο Ουκρανούς ηλικίας 51 και 44 ετών, καθώς και έναν 36χρονο από το Τουρκμενιστάν.
Σύμφωνα με τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τις υποθέσεις, στην πρώτη περίπτωση κατηγορούμενοι είναι οι δύο Τούρκοι ηλικίας 60 και 62 ετών που συνελήφθησαν να μεταφέρουν 59 πρόσφυγες και μετανάστες στη Ρόδο.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 30 Αυγούστου 2017 και έπειτα από συντονισμένοι επιχείρηση που είχε πραγματοποιηθεί οι αλλοδαποί διασώθηκαν και οι διακινητές συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, τα ξημερώματα στις 30 Αυγούστου 2017 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Άμεσα στην περιοχή διεξήχθησαν έρευνες από περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και από το διερχόμενο M/V ''BRAVE LEADER'', το οποίο εντόπισε και περισυνέλεξε πενήντα εννέα (59) συνολικά αλλοδαπούς. Οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια στο ναυγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ συνελήφθησαν οι δύο (02) αλλοδαποί χειριστές, φερόμενοι ως διακινητές των εν λόγω προσφύγων.

Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος είναι επίσης ένας Τούρκος ηλικίας 55 ετών, ο οποίος κατηγορείται για την μεταφορά 16 προσφύγων και μεταναστών τον Οκτώβριο του 2017 στην Κω.

Συγκεκριμένα, ο 55χρονος στις 17 Οκτωβρίου 2017 μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω 44 πρόσφυγες και μετανάστες με το ίδιο σκάφος που ένα μήνα αργότερα βούλιαξε στην Καλόλιμνο και πήρε μαζί του στο βυθό επτά άτομα!
Για αυτή του τη πράξη και συγκεκριμένα τη μεταφορά μόνο 16 ατόμων (και όχι 44 όπως ανέφερε το κατηγορητήριο), κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο του 2018 από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου), και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματικό πρόστιμο 25.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής ο 55χρονος άσκησε έφεση, η οποία και θα εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε μία προσπάθεια να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» την πρωτόδικη ποινή που του έχει επιβληθεί. Σημειώνεται πως ο ίδιος έχει ήδη καταδικαστεί 23 φορές σε ισόβια κάθειρξη για το ναυάγιο που είχε σημειωθεί ένα μήνα αργότερα στην Καλόλιμνο και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο επτά άτομα!

Οι Ουκρανοί

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν και δύο αλλοδαποί από την Ουκρανία ηλικίας 51 και 44 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν σαράντα (40) μετανάστες στην περιοχή Πρασονησίου Ρόδου, καθώς και ύποπτο σκάφος το οποίο έπλεε ανατολικά της περιοχής.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου εντόπισαν και ακινητοποίησαν ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Τουρκίας και συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί Κυβερνήτες, φερόμενοι ως διακινητές, ηλικίας 51 και 44 ετών αντίστοιχα από την Ουκρανία.

Οι μετανάστες και οι αλλοδαποί διακινητές οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενήργησε την προανάκριση, ενώ κατασχέθηκε το σκάφος.

Τον Νοέμβριο του 2018 οι δύο Ουκρανοί δικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου και κρίθηκαν ένοχοι. Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλλε στον 51χρονο Ουκρανό συνολική ποινή κάθειρξης 45 ετών και φυλάκιση 3 μηνών (θα εκτίσει τα 25 έτη) και χρηματικό πρόστιμο 50.500 ευρώ και στον 44χρονο συμπατριώτη του συνολική ποινή φυλάκισης 22 ετών και δυόμιση μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 43.500 ευρώ με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής οι δύο Ουκρανοί άσκησαν εφέσεις οι οποίες και θα εξεταστούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το ταξίδι προς το Καστελλόριζο

Τέλος, από το ίδιο δικαστήριο θα εξεταστεί και η υπόθεση ενός 36χρονου από το Τουρκμενιστάν ο οποίος είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο του 2018 να μεταφέρει 14 αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα, στο Καστελλόριζο.
Για τον 36χρονο όλα ξεκίνησαν στις 19 Φεβρουαρίου 2018 όταν ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Καστελόριζου, ταχύπλοο σκάφος με τους 14 αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μανδρακίου της Ρόδου, ενώ συνελήφθη και ο 36χρονος αλλοδαπός από το Τουρκμενιστάν, ως ο χειριστής του σκάφους που τους μετέφερε.

Σε βάρος του αλλοδαπού σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και με αυτήν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 36χρονος κατά την απολογία του στην ανακρίτρια Ρόδου είχε αρνηθεί τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται και είχε δηλώσει πως δεν ήταν αυτός ο κυβερνήτης του σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια.

Ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως και αυτός είναι μεταφερόμενος και πως ο πραγματικός κυβερνήτης, μόλις μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το σκάφος πλησίαζε στο Καστελλόριζο, επέστρεψε στην Τουρκία με φουσκωτό που τον περίμενε. Τότε ανέλαβε εκείνος το τιμόνι και πως η μόνη συμφωνία που είχε γίνει ήταν πως δεν θα πλήρωνε η οικογένεια του για την μεταφορά του εφόσον το έκανε αυτό.
Η δίκη του 36χρονου αλλοδαπού όπως και όλες οι παραπάνω έχουν προσδιοριστεί να γίνουν στις 9 Σεπτεμβρίου 2021.


Πηγή rodiaki.gr