Οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν πρέπει να κρατούνται σε στρατιωτικές βάσεις γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας όσον αφορά τη θεραπεία και τις συνθήκες διαβίωσης, δήλωσε στο Sputnik ο εκτελεστικός διευθυντής του Border Network for Human Rights Φερνάντο Γκαρσία.

Τουλάχιστον 22.000 Αφγανοί πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σύντομα σε δύο επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Fort Bliss στο Ελ Πάσο του Τέξας και του Φορτ Μακόι, στο Ουισκόνσιν, σύμφωνα με αμερικανικούς αξιωματούχους άμυνας.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ αναφέρθηκαν ότι οριστικοποιούν μια συμφωνία για προσωρινή στέγαση περίπου 8.000 Αφγανών υπηκόων που συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων 1.000 που αναμένεται να φτάσουν σύντομα.

«Θα δημιουργήσει πολλά θέματα για εμάς», είπε ο Γκαρσία.«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες δεν ανήκουν σε στρατιωτική βάση, οπότε υπάρχουν πολλά ζητήματα σχετικά με αυτό: διαφάνεια, λογοδοσία, συνθήκες».

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχτηκε πυρά αυτήν την εβδομάδα, όταν τα βίντεο έγιναν viral στο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς οι ΗΠΑ έσπευσαν να απομακρύνουν πολίτες και πρόσφυγες μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν*. Την Τρίτη 17/8, εμφανίστηκαν φωτογραφίες που δείχνουν περίπου 600 Αφγανούς στριμωγμένους σε μεταφορικό αεροσκάφος C-17 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που ταξίδευε από την Καμπούλ στο Κατάρ. Αυτό ήταν επιπλέον στοιχείο μετά τα βίντεο και τις φωτογραφίες των Αφγανών που έπεσαν από στρατιωτικά αεροσκάφη που ετοιμαζόταν να απογειωθεί.

Η ομάδα δικαιωμάτων των μεταναστών που εδρεύει στο Ελ Πάσο βρίσκεται στα πρώτα στάδια των συνομιλιών με το αμερικανικό γραφείο μετεγκατάστασης προσφύγων σχετικά με τα σχέδια βοήθειας των Αφγανών προσφύγων όταν φτάσουν στο Φορτ Μπλις, είπε ο Γκαρσία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα φτάσουν οι Αφγανοί πρόσφυγες στο Φορτ Μπλις ή πόσοι αναμένεται να φτάσουν, πρόσθεσε.
Το Ινστιτούτο Συνοριακών Ελπίδων, μια άλλη ομάδα δικαιωμάτων των μεταναστών που εδρεύει στο Ελ Πάσο, δήλωσε στο Sputnik ότι έχουν ζητήσει πληροφορίες από μερικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τον αριθμό των Αφγανών προσφύγων που θα δεχτούν στο Fort Bliss και την κατάστασή τους, αλλά επίσης δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.
«Δεν υπάρχει τρέχουσα υπηρεσία επανεγκατάστασης προσφύγων στο Ελ Πάσο, οπότε οι τοπικές οργανώσεις και οι υποστηρικτές εξετάζουν πώς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε καλύτερα, αλλά χωρίς περισσότερες πληροφορίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπάρχουν λίγα που μπορούν να γίνουν», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Συνόρων Hope Borda Marisa. δήλωσε ο Limon Garza.
Το Fort Bliss στεγάζει σήμερα αρκετές χιλιάδες παιδιά μεταναστών χωρίς έγγραφα που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς γονέα ή άλλο νόμιμο κηδεμόνα. Οι καταγγέλλοντες διαμαρτύρονται για τις κακές συνθήκες στις ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις στη βάση.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες στη στρατιωτική βάση Φορτ Λι της Βιρτζίνια.

Οι χώρες που θα προσφέρουν καταφύγιο στους πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, αρκετές άλλες χώρες δήλωσαν ότι θα δεχτούν Αφγανούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου (20.000), του Καναδά (20.000) και της Βόρειας Μακεδονίας (450), μεταξύ άλλων. Η Ινδία σκοπεύει να παράσχει βίζα και καταφύγιο σε Αφγανούς πρόσφυγες, αλλά δεν έχουν πει πόσους θα λάβουν ακόμη.
Την Κυριακή 15/8 οι Ταλιμπάν* ολοκλήρωσαν την κατάληψη του Αφγανιστάν με την είσοδό τους στην Καμπούλ. Ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι έφυγε από τη χώρα για να αποτρέψει αυτό που περιέγραψε ως αιματοχυσία που θα συνέβαινε εάν οι μαχητές έπρεπε να πολεμήσουν για την πόλη. Αυτή η εξέλιξη έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα από φόβο αντιποίνων από το ριζοσπαστικό κίνημα.

* Σημείωση: Οι Ταλιμπάν έχoυν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ   sputniknews.gr