Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Λετονία: Κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία μετά τη μαζική εισροή μεταναστών

Η Πολωνία, που επίσης συνορεύει με τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή έχουν εισέλθει στο έδαφός της 349 μετανάστες – Εντείνονται οι περιπολίες από στρατιώτες, αστυνομικούς και Frontex

Η Λετονία ανακοίνωσε σήμερα ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία λόγω της αυξημένης εισροής παράτυπων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών περίπου 200 μετανάστες εισήλθαν από τη Λευκορωσία στη Λετονία, μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με περίπου 1,9 εκατομμύριο κατοίκους.

Η Πολωνία, που επίσης συνορεύει με τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή έχουν εισέλθει στο έδαφός της 349 μετανάστες.

«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι τα σύνορα μεταξύ Λετονίας και Λευκορωσίας ουσιαστικά θα κλείσουν για όλους», δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ενεργοποιηθεί αύριο Τετάρτη και θα ισχύει ως τις 10 Νοεμβρίου.

Ήδη οι περιπολίες των Λετονών συνοριοφυλάκων έχουν ενισχυθεί από στρατιώτες, αστυνομικούς και μέλη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας της Λετονίας να κάνουν χρήση σωματικής βίας, αν χρειαστεί, προκειμένου να απωθήσουν τους μετανάστες προς τη Λευκορωσία, ενώ οι λετονικές αρχές δεν θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται αιτήσεις για την παροχή ασύλου.

Οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στη Λετονία είναι Ιρακινοί.

Οι υπουργοί της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα την αύξηση της ροής των μεταναστών από τη Λευκορωσία. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι ενθαρρύνει σκοπίμως τους παράτυπους μετανάστες να περνούν τα σύνορα προς την ΕΕ σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ένωση στο καθεστώς του.

Από την πλευρά της η Λιθουανία, που αποτελεί ένθερμη υποστηρίκτρια και καταφύγιο για τους Λευκορώσους αντιφρονούντες, έθεσε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα μια πολιτική απώθησης των μεταναστών προς τη Λευκορωσία, αφού 4.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορά της από την αρχή του έτους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου