Οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως τη 18η Αυγούστου για να εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης των προσφύγων και των μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία.

Μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκε πως τα σύνορα των δύο χωρών πέρασαν πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 81 όλο το 2020. Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκάσενκα απείλησε πρόσφατα χωρίς περιστροφές ότι θα επιτρέπει τη διέλευση ανθρώπων από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν να περνούν στο έδαφος της Λιθουανίας, χώρας-μέλους της ΕΕ, σε αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του.

«Σκοπός του συμβουλίου είναι να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση και να εξεταστούν συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να προασπιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια αυτού του τομέα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και προκειμένου να συνεχίσει να υποστηρίζεται η Λιθουανία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης», εξήγησε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σλοβενίας, η οποία ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Συμμετοχή της FRONTEX και της Europol

Το συμβούλιο θα γίνει ψηφιακά, διευκρίνισε. Πέραν των υπουργών, θα λάβουν μέρος στο συμβούλιο αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) και της Europol. Η κατάσταση στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας δείχνει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Σλοβενίας, ότι η ΕΕ είναι αντιμέτωπη «με σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της» και βλέπει «τη μετατροπή της παράνομης μετανάστευσης σε όπλο από κρατικό παράγοντα», εν προκειμένω «τη Λευκορωσία».

Η κρίση σημειώνεται έπειτα από έναν χρόνο μαζικών κινητοποιήσεων και καταστολής τους στη Λευκορωσία, όπου η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την εκλογική νίκη του Αλεξάντρ Λουκάσενκα στις προεδρικές εκλογές. Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αντίδραση των Λευκορωσικών αρχών στις διαδηλώσεις και την πάταξη οργανώσεων της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών. Η Λιθουανία, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά το κίνημα στη Λευκορωσία που αξιώνει εκδημοκρατισμό, αποτελεί για χρόνια καταφύγιο μορφών της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Πηγή protothema.gr