«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες στα δύσκολα»
ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσιάζοντας το σχέδιο για την πιο ενεργή εμπλοκή του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού στις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον υπουργό εναέρια μέσα και επίγεια τμήματα θα πραγματοποιούν περιπολίες σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές μόλις εκδηλώνονται.

Επίσης τα ερπυστριοφόρα μηχανήματα θα μπορούν να συνδράμουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για την οριοθέτηση των πυρκαγιών.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως τις τρεις τελευταίες μέρες έχουν διατεθεί:
  • Περισσότερα από 500 άτομα στα διάφορα μέτωπα
  • 63 οχήματα παντός τύπου
  • Ερπυστριοφόρα
  • 36 αεροσκάφη και ελικόπτερα
Από σήμερα διπλασιάζονται οι περιπολίες μελών των Ενόπλων Δυνάμεων σε πληττόμενες περιοχές ή περιοχές υψηλού κινδύνου.

Εντείνεται η από αέρος επιτήρηση με επανδρωμένα αεροσκάφη ή drones πληττόμενων περιοχών ή περιοχών υψηλού κινδύνου.

Ακόμη δημιουργούνται 50μελή τμήματα επιφυλακής ανά μείζονα σχηματισμό με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να επέμβουν όπου χρειαστεί.

Επίσης ναυτικές μονάδες τίθενται στη διάθεση του Λιμενικού Σώματος για να συνδράμουν -εφόσον χρειαστεί – στην απομάκρυνση πολιτών από πληττόμενες περιοχές.

Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις για τις πυρκαγιές από τους κυρίους Παναγιωτόπουλο και Φλώρο:

Πηγή onalert.gr