Σε άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου «Αγνοδίκη» από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των πύρινων μετώπων σε όλη τη χώρα, προχώρησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Την πρώτη περίπτωση αναγκαίας εφαρμογής των παραμέτρων του σχεδίου αποτέλεσε η χθεσινοβραδινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας της Μαλακάσας, με τη μεταφορά του συνόλου των διαμενόντων στη δομή της Ριτσώνας να ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συνέβαλαν στην ενίσχυση με επιπλέον ιατρικό προσωπικό της δομής της Ριτσώνας, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μερίμνησε για τη μεταφορά επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού στη δομή. 

Το υπουργείο με τη βοήθεια του ΔΟΜ μοιράζουν στους εκτάκτως φιλοξενούμενους στη Ριτσώνα φιάλες νερού, συσσίτια, μάσκες προστασίας μίας χρήσης και είδη υγιεινής, ενώ το υπουργείο έχει μεταφέρει και χημικές τουαλέτες και υπνόσακους.

Όπως επισημαίνεται, ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ασυνόδευτα παιδιά της δομής της Μαλακάσας, τα οποία χτες διέμειναν στην ασφαλή ζώνη της δομής της Ριτσώνας, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν με μέριμνα της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε άλλες προσωρινές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχουν ενημερωθεί όλες οι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που λειτουργούν στις περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτική Προστασία ως «κατηγορίας κινδύνου 5», για τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να τηρούν και τα βήματα που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη εκκένωσης.

Επιπλέον, με απόφαση του γενικού γραμματέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι δομές φιλοξενίας της Νότιας Ελλάδας και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης του Ανατολικού Αιγαίου «βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, έχοντας προετοιμαστεί καταλλήλως για δυνητικά σενάρια προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού».

ΠΗΓΗ   iefimerida