Για εμπόλεμη κατάσταση παρατεταμένης πολιορκίας ετοιμάζονται Λιμενικό-Αστυνομία αλλά και Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έλαβαν “πράσινο φως” να θωρακίσουν όλα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Η χώρα προετοιμάζεται ξανά για μια νέα μετωπική αντιπαράθεση με την Τουρκία η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να εργαλειοποιήσει κύματα δεκάδων χιλιάδων Αφγανών προσφύγων.

Ήδη για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια με απόφαση του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, το Μηχανικό προχωρά σε παρεμβάσεις για καλύτερο έλεγχο των συνόρων.

Πράσινο φως από ΚΥΣΕΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη θα επισκεφθούν αύριο, Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, την Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού.

Θα επισκεφθούν τις Καστανιές και θα επιθεωρήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά θα ασχοληθούν και με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απ’ όπου οι διακινητές περνούν αρκετούς λαθρομετανάστες καιρό τώρα.

Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», θα μεταβούν στο Χειμώνιο στο Κέντρο Παρακολούθησης της Αστυνομίας και μετά θα μεταβούν σε Πέπλο, Φέρες, Κήπους επίσης για έλεγχο της κατάστασης. Τέλος θα έχουν ευρεία σύσκεψη στην XII Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Ήδη το ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως στις Ένοπλες Δυνάμεις: Προτεραιότητα είναι η προστασία των ελληνικών συνόρων σε Έβρο και νησιά.

Μέτρα θωράκισης των συνόρων

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και εφαρμόζονται είναι τα εξής:
- Eνισχύονται οι δυνάμεις της Αστυνομίας – Λιμενικού και σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο
- Θα ενισχυθεί και η παρουσία δυνάμεων του Στρατού κατά μήκος των συνόρων
- Αύξηση των περιπολιών και κατοπτεύσεων στα σύνορα,
- Να γίνουν έλεγχοι στις αποθήκες των επιχειρησιακών μέσων όπως δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και ότι άλλο απαιτηθεί
- Να ενεργοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα drones, UAV κτλ
- Επί τάπητος έχει τεθεί και η ανάπτυξη Εθνοφυλάκων κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων. Οι Εθνοφύλακες γνωρίζουν άριστα όλα τα περάσματα των περιοχών αυτών.
- Έργα του στρατού στα σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία

Οι ένοπλες δυνάμεις με μηχανήματα, έχουν ξεκινήσει αυτές τις ημέρες στον βόρειο Έβρο σημαντικές παρεμβάσεις στα αναχώματα που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και την Βουλγαρία, από το Ορμένιο μέχρι τις Καστανιές.

Όπως μπορείτε να δείτε και στα δυο βίντεο με το επιτόπιο ρεπορτάζ του Evros-news.gr από τον Κώστα Θεοχαρίδη, μηχανήματα στρατού αποκαθιστούν τις όποιες ζημιές είχαν τα αναχώματα του ποταμού Έβρου, τα καθαρίζουν και κάνουν αποψιλώσεις δέντρων αλλά και της υπόλοιπης έντονης βλάστησης όπου αυτό απαιτείται, προκειμένου να… ανοίξει η ορατότητα από την ελληνική πλευρά.

Έτσι θα είναι πολύ ευκολότερο να εντοπιστούν οι όποιες κινήσεις για είσοδο λαθρομεταναστών βοηθούμενων από τους διακινητές τόσο από την Τουρκία αλλά και από την Βουλγαρία όπου στην περιοχή ειδικά του Τριγώνου το πρόβλημα είναι σοβαρό.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, που γίνεται αυτή η σημαντική και καθοριστική παρέμβαση, που θα φτάσει στα 30 χιλιόμετρα και ξεκινάει από το Ορμένιο ως τις Καστανιές, βελτιώνοντας την κατάσταση ελέγχου και επιτήρησης από τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία των συνόρων μας.

Μάλιστα οι ντόπιοι είχαν πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στα αναχώματα και γενικότερα στην παρέβρια περιοχή, με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μαρασίων να θέτει έντονα το συγκεκριμένο θέμα.

Κι επειδή οι γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις τόσο από την Περιφέρεια που είναι υπεύθυνη για τα αναχώματα αλλά και τον δήμο Ορεστιάδας για άλλες παρεμβάσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει γίνει τίποτα, ανέλαβε δράση ο στρατός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση και εντολή του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, το Μηχανικό αλλά και άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες προγραμμάτισαν και σχεδίασαν το προηγούμενο διάστημα και υλοποιούν άμεσα, αυτές τις σημαντικές παρεμβάσεις πάνω στα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Είναι φανερό μάλιστα ότι αυτές βοηθούν σοβαρά στον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο όσων συμβαίνουν στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Νέος ειδικός φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Παράλληλα, νέο φράχτη, με ειδικά εμπόδια συρματοπλεγμάτων, ξεκίνησε ήδη να φτιάχνει ο στρατός στα ελληνοτουρκικά σύνορα της περιοχής του Τριγώνου Ορεστιάδας στον Έβρο.

Όπως βλέπετε στο βίντεο του Κώστα Θεοχαρίδη από την ομάδα ΟΧΙ HOT SPOT ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ για λογαριασμό του Evros-news.gr, στρατιωτικά οχήματα κουβαλούν ήδη τα ειδικά αποτρεπτικά εμπόδια με συρματοπλέγματα στο χωριό Δίλοφος του Τριγώνου και θα τοποθετηθούν δίπλα στις όχθες του ποταμού Έβρου.

Άλλα στρατιωτικά οχήματα έχουν ήδη ξεφορτώσει τσιμεντένια εμπόδια στο χωριό Μαράσια και θα αρχίσει και εκεί η τοποθέτηση, αφού στόχος είναι να κατασκευαστεί ένας νέος Φράχτης από το Ορμένιο ως τις Καστανιές.

Κι όλα αυτά προφανώς, λόγω του διαφαινόμενου κινδύνου ερχομού στα χερσαία σύνορα του Έβρου χιλιάδων Αφγανών, οι οποίοι ετοιμάζονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, να εγκαταλείψουν την χώρα τους μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Κι επειδή κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν τοποθετούνται παρόμοια εμπόδια ή φράχτης στην πλευρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων όπου επίσης υπάρχει πρόβλημα με την διακίνηση λαθρομεταναστών μέσω του ορεινού όγκου Σουφλίου και Ροδόπης, αυτό δεν επιτρέπεται γιατί μιλάμε για δυο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί σχεδιάζονται άλλες παρεμβάσεις, αφού το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Δείτε τα βίντεο

ΠΗΓΗ   warnews247.gr