Ανεβαίνει το θερμόμετρο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα
, με την Τουρκία να παρακολουθεί στενά την μεγαλύτερη άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ".

Αποφασισμένη να «τραβήξει το σχοινί» ακόμη περισσότερο δείχνει τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με δύο πλέον ερευνητικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, την Τουρκική φρεγάτα να παραμένει ανατολικά της Κρήτης εκεί που συνεχίζει τις έρευνές του το Nautical Geo και την Τουρκική αεροπορία να προχωρά σε μπαράζ παραβιάσεων και προκαλεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι γείτονες δείχνουν ξεκάθαρη πρόθεση κλιμάκωσης.

Αν και είθισται όταν κάποια από τις δύο χώρες πραγματοποιεί μεγάλη στρατιωτική άσκηση η άλλη εκτός από την συνηθισμένη παρακολούθηση να αποφεύγει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία παραβαίνει τις τελευταίες ημέρες και αυτόν τον άτυπο κανόνα. Και με κάθε μέσο είτε πρόκειται για μαχητικά είτε για πλωτά να δοκιμάζει την ψυχραιμία της Αθήνας και του Ελληνικού επιτελείου. Την ώρα που το σύνολο του Στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο, όλες οι Πολεμικές Μοίρες στελεχωμένες και σε απόλυτη εγρήγορση όπως και οι Μονάδες του Στρατού Ξηράς σε ολόκληρη την Επικράτεια οι γείτονες θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα ότι εισερχόμαστε σε περίοδο έντασης και εκ νέου αμφισβήτησης των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η απόφαση της Αθήνας να αγνοήσει τους Τουρκικούς τσαμπουκάδες με την απαράδεκτη παρενόχληση του ερευνητικού Nautical Geo λίγα μόλις μίλια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης και να συνεχιστούν οι έρευνες με έκδοση και νέας navtex φαίνεται ότι εκνεύρισε την Άγκυρα. Η οποία όχι μόνο διατηρεί φρεγάτα της στην περιοχή αλλά αφού αρχικά έστειλε το «YNUS-S» για δήθεν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου δεν σταμάτησε εκεί. Με νέα παράνομη navtex προανήγγειλε «έρευνες» από σήμερα έως και τις 8 Οκτωβρίουστην ίδια περιοχή και από δεύτερο ερευνητικό, το «BILIM 2» ενώ σημαντικός αριθμός πλοίων του Τουρκικού στόλου έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο στο πλαίσιο προφανώς «παρακολούθησης» του «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ».

Ταυτόχρονα τα τελευταία 24 παρατηρείται αυξανόμενη ένταση και στον αέρα με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ακόμα και χθες Σάββατο η TuAF έστειλε στο κεντρικό Αιγαίο ζεύγος οπλισμένων F-16 για να ακολουθήσει διπλή εμπλοκή με τα Ελληνικά "γεράκια". Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες μπαράζ προκλήσεων και παραβιάσεων με το θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο» ειδικά όταν η Τουρκική αεροπορία απογείωσε σε μιάμιση ώρα απογείωσε συνολικά 22 μαχητικά για να βρουν μπροστά τους μέσα σε ελάχιστο χρόνο επίσης 22 Ελληνικά F-16 και Mirage2000-5.

To αρνητικό κλίμα σπεύδουν συνεχώς να συντηρούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Με τον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρεί με τη γνωστή του τακτική να «σύρει» τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση για να «προσγειωθεί» απότομα. Και ενώ ο πρωθυπουργός ήδη είχε προαναγγείλει την απόκτηση επιπλέον 6 Γαλλικών μαχητικών Rafale ενώ έχει αναλάβει να κλείσει και τη μεγάλη συμφωνία για την ενίσχυση του Ελληνικού Στόλου το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το συνολικό σκηνικό μόνο αισιοδοξία δεν αφήνει για το επόμενο διάστημα με ανοιχτό και το ζήτημα της Κύπρου όπου η Τουρκία κάνει λόγο για δύο κράτη και μάλιστα ακόμα και έως τα τέλη του 2021.

Πηγή newpost.gr