Ξεκίνησε στη Σάμο η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το Βαθύ στη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη θέση Ζερβού. Πρώτα μεταφέρονται οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, διότι φεύγουν από ένα camp και πάνε σε άλλο. Νιώθουν πως είναι μια ακόμη φυλακή. Όμως εγώ δεν συμφωνώ, οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. Δεν θα έχει κουνούπια και αρουραίους. Νομίζω πως θα είναι καλύτερα για εμάς» δήλωσε ένας μετανάστης.

Πολλοί από τους αιτούντες άσυλο ζητούν να μεταφερθούν στην Αθήνα και όχι στο νέο κέντρο. Όμως υπάρχουν και κάποιοι μετανάστες που δηλώνουν αισιόδοξοι και εκτιμούν πως ο Χειμώνας θα είναι πολύ καλύτερος

«Νέος τόπος, νέα αρχή. Θέλω να είμαι αισιόδοξη, πιστεύω πως όλα θα πάνε καλύτερα. Οι εγκαταστάσεις είναι καινούριες, οι συνθήκες υγιεινής σαφώς καλύτερες. Νομίζω πως όλα θα πάνε καλά, ο θεός θα μας βοηθήσει» υποστηρίζει μια μετανάστρια.
ΣάμοςMichael Svarnias/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Το προσφυγικό κέντρο στο Βαθύ μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 1500 αιτούντες άσυλο. Όμως κάποια στιγμή περισσότεροι από 7000 πρόσφυγες και μετανάστες ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες. Στη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή μπορούν να διαμένουν 3.000 άνθρωποι. Το κέντρο περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας, ενώ στην είσοδο έχουν εγκατασταθεί συστημάτα ελέγχου.

Εντός του camp έχουν τοποθετηθεί 240 οικίσκοι των 25 τ.μ. Σε κάθε οικίσκο μπορούν να διαμείνουν τέσσερα άτομα. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Την ίδια ώρα αναστάτωση προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένα παραπήγματα στη δυτική πλευρά της δομής. Άμεση ήταν παρέμβαση της πυροσβεστικής με 13 άντρες και 6 οχήματα. Κανείς από τους διαμένοντες δεν κινδύνευσε. Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών αναμενέται να ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Πηγή gr.euronews.com