Ένας αλλοδαπός συνελήφθη στην Κω και προφυλακίστηκε και ένας δεύτερος αναζητείται με την κατηγορία της συμμετοχής τους σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών. Αυτός που αναζητείται, σύμφωνα με το Λιμενικό, τον Νοέμβριο του 2020 είχε συλληφθεί ως ένα από τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος και είχε κριθεί προφυλακιστέος, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους κατόπιν αιτήματος αποφυλάκισής του. Οι έρευνες των λιμενικών αρχών συνεχίζονται για την εμπλοκή κι άλλων ατόμων στο ίδιο κύκλωμα.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στις 17 Αυγούστου του 2021 εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος με εξωλέμβιο κινητήρα χωρίς επιβαίνοντες στην παραθαλάσσια περιοχή «Μαρμάρι» της Κω, τα οποία και κατασχέθηκαν. Στη συνέχεια, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και διακριτική επιτήρηση, εντοπίστηκαν έξι μετανάστες μέσα σε διαμέρισμα όπου έμεναν στην πόλη της Κω το οποίο λειτουργούσε ως safe house.

Από το προανακριτικό υλικό προέκυψε ότι ο ρόλος του αλλοδαπού που συνελήφθη ήταν η παραλαβή των μεταναστών κατά την άφιξή τους στην Κω, η μεταφορά τους σε διαμέρισμα-κατάλυμα (safe house) και η προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να ταξιδέψουν αρχικά για τον Πειραιά και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Ο συλληφθείς λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του δεύτερου αλλοδαπού που αναζητείται.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από τη Λιμενική Αρχή και από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη των εμπλεκομένων στο κύκλωμα, για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης από υποθέσεις τόσο στην Κω όσο και στη Ρόδο.

Πηγή efsyn.gr