Με τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στην Βουλή, τα Πανεπιστήμια θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις προσωπικού όπου θα έχουν να εκτελέσουν το έργο των ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατα την είσοδο των φοιτητών.


Ειδικότερα το προσωπικό στα ΑΕΙ που θα προσληφθεί θα έχει ως αρμοδιότητα τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων για τη συμμετοχή των φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι προσλήψεις εξπρές θα καλύψουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα επιφορτιστεί με τη συγκεκριμένη δουλειά και δεύτερον για να γίνει σαφής η βούληση της κυβέρνησης πως η διαδικασία «ελέγχου» των rapid test των φοιτητών είναι μία αυστηρά ενδοπανεπιστημιακή διαδικασία και θα γίνει με προσωπικό που ανήκει στα Ιδρύματα.

Ο έλεγχος εξάλλου θα είναι δειγματοληπτικός, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας, κατά μέσο όρο οι τρεις στους τέσσερις φοιτητές (ποσοστό 73,5%) των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Η διαδικασία πάντως και το πώς τελικά θα γίνει ο έλεγχος από τις 25 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα Πανεπιστήμια, προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς στα Ιδρύματα αναπτύσσονται συχνά-πυκνά εστίες εντάσεων. Βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ηρεμία και σε καμία περίπτωση να μην προκληθεί ένταση, εξού και η στρατηγική που επιλέγεται είναι αυτή της «ήπιας προσαρμογής» όπως λέει στο «MR» κυβερνητικό στέλεχος.

Το τελευταίο διάστημα, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός Άγγελος Συρίγος, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις πρυτανικές αρχές για αυτό τον λόγο, ώστε να υπάρξει «κοινή διαχείριση» στο θέμα.

Η εύρυθμη, άλλωστε, λειτουργία των Πανεπιστημίων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς έχει αποδειχτεί πως η ένταση στα Πανεπιστήμια αποτελεί σπίθα πολλές φορές για ευρύτερες κοινωνικές ανισορροπίες.


ΠΗΓΗ   dikaiologitika.gr