Μετά από πολυετή αντιπαράθεση και καθυστερήσεις, ξεκίνησε η λειτουργία της νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Σάμο.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν εδώ από το παλιό camp, προσπαθούν να προσαρμοστούν. Ανάμεσα τους και ο Γκουέϊλειν από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.
Η νέα δομή στην ΣάμοEuronews

Ο 29χρόνος άντρας πήρε άσυλο και μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης σύντομα θα φύγει για την Γαλλία. Όμως πότε δεν θα ξεχάσει πως χρειάστηκε να ζήσει ανάμεσα σε τρωκτικά.

«Ζούσα στο παλιό προσφυγικό κέντρο και η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη, πραγματικά πολύ άσχημη. Εδώ οι συνθήκες είναι καλές. Έχουμε ένα μέρος για να κοιμηθούμε καλά και δεν έχουμε ποντίκια, όπως είχαμε στο παλιό κcamp» δήλωσε ο Γκουέϊλειν Νουαγκάμα.

Μεταξύ άλλων η νέα δομή διαθέτει ιατρεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια και νηπιαγωγείο. Κάθε οικογένεια ζει στον δικό της οικίσκο, που έχει κουζίνα και τουαλέτα.

Η οικογένεια του Μομάμεντ Μοχάμεντ έχει ζήσει για πολλούς μήνες μέσα σε μια μικρή και βρώμικη σκηνή. Πλέον, οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες.
Η νέα δομή στην ΣάμοEuronews

«Το νέο camp είναι καλό, δεν έχουμε παράπονο. Όμως εμείς θέλουμε μια απάντηση, μια απόφαση για το αίτημα ασύλου που έχουμε καταθέσει. Θέλω τα παιδιά μου να αποκτήσουν ένα σπίτι. Η κόρη μου αγαπά το σχολείο και τις ξένες γλώσσες. Ο γιος μου θέλω να έχει ένα καλύτερο μέλλον» υποστηρίζει ο 41χρόνος Κούρδος.


«Θέλω να μείνω στην Ελλάδα. Θέλω να μάθω ελληνικά και να μιλήσω σωστά. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθώ. Θέλω να μείνω σε αυτήν τη χώρα, για αυτό είμαι σίγουρος» δήλωσε στην κάμερα του euronewsη 12χρόνη Ραζ Μοχάμεντ.

Η Ελλάδα έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου.
Η νέα δομή στην ΣάμοEuronews

Η Αθήνα εκτιμά πως το νέο ΚΥΤ κλείνει αυτό το δυσάρεστο κεφάλαιο.

«Όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί το παλιό camp συμφωνούν ότι ήταν η ντροπή της Ελλάδας. Μπορούσε να φιλοξενήσει 680 ανθρώπους και έφτασε να έχει περισσότερους από 7000. Η ντροπή αυτή τελείωσε. Φτιάξαμε μια σύγχρονη δομή που μπορεί να στεγάσει 3000 ανθρώπους μα τώρα έχει 270» υποστηρίζει ο Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο.

«Λιγότεροι πρόσφυγες, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μακριά από τα αστικά κέντρα. Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης που στην περίπτωση της Σάμου έγινε πραγματικότητα. Όμως ένα πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και ξυπνήσει μνήμες του 2015» μεταδίδει από την Σάμο ο απεσταλμένος του euronews Απόστολος Στάικος.

Πηγή gr.euronews.com