Οι αρχές των ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκκενώσουν μέχρι την Κυριακή καταυλισμό στο Τέξας με 12.000 και πλέον παράτυπους μετανάστες, κυρίως από την Αϊτή.


Τις μαζικές απελάσεις Αϊτινών μεταναστών εγκαινίασαν χθες οι ΗΠΑ, με την πρώτη πτήση επαναπατρισμού 300 υπηκόων Αϊτής από την πολιτεία του Τέξας. Περισσότεροι από 12.000 μετανάστες από τη χώρα της Καραϊβικής είχαν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες κάτω από γέφυρα στην κωμόπολη Ντελ Ρίο του Τέξας στα σύνορα με το Μεξικό.

Η επιχείρηση επαναπατρισμού αναμένεται να είναι μια από τις ταχύτερες και μεγαλύτερες απελάσεις μεταναστών και προσφύγων των τελευταίων δεκαετιών. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι αποβιβάσθηκαν από τρεις πτήσεις την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Πορτ Ο Πρενς, πρωτεύουσας της Αϊτής, με τις αρχές της χώρας να αναφέρουν ότι έξι επιπλέον πτήσεις αναμενόταν να προσγειωθούν σήμερα. Οι αμερικανικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να απελάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους κατοίκους του καταυλισμού στο Ντελ Ρίο. Οι Αϊτινοί μετανάστες είχαν διασχίσει τα σύνορα από την κωμόπολη Ακούνια στο Μεξικό.

Πολλοί από τους απελαθέντες κάλυπταν την Κυριακή τα πρόσωπά τους, καθώς αποβιβάζονταν από τα ναυλωμένα από την αμερικανική κυβέρνηση αεροσκάφη επαναπατρισμού, ενώ δεκάδες στήθηκαν υπομονετικά σε ουρές για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο με ρύζι, φασόλια και κοτόπουλο. Ολοι έλαβαν το ποσό των 100 δολαρίων και υποβλήθηκαν σε τεστ για COVID-19, αν και οι αρχές δεν σχεδίαζαν να τους θέσουν σε καραντίνα –ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τεστ– σύμφωνα με τη Μαρί Ζαν Σαρλ της Εθνικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Αϊτής.

Ο 26χρονος απελαθείς από τις ΗΠΑ Γκάρι Μονπλεζίρ λέει ότι δεν τολμά να διασχίσει τις φτωχές συνοικίες, που μεσολαβούν μεταξύ του αεροδρομίου του Πορτ Ο Πρενς και της οικίας των γονιών του. «Δεν τολμάμε να περάσουμε. Οι συμμορίες αποφασίζουν εκεί», λέει.

Οι αμερικανικές αρχές σχεδιά-ζουν την πραγματοποίηση επτά πτήσεων επαναπατρισμού την ημέρα, οι οποίες θα απογειώνονται από το Σαν Αντόνιο, αν και μπορεί να αξιοποιηθεί και το αεροδρόμιο του Ελ Πάσο. Την απέλαση των Αϊτινών από το έδαφος του Μεξικού ανακοίνωσε και η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, με τις πτήσεις να προγραμματίζονται από αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, αλλά και από αυτά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, όπου εντοπίζεται ο κύριος όγκος των Αϊτινών μεταναστών. Ολο και περισσότεροι Αϊτινοί μετανάστες ταξιδεύουν τα τελευταία χρόνια παράνομα στις ΗΠΑ από τη Νότιο Αμερική. Οι περισσότεροι επιλέγουν την επικίνδυνη διαδρομή μέσα από την επίφοβη ζούγκλα του Παναμά, για να διασχίσουν όλη την Κεντρική Αμερική, έχοντας ως στόχο τους τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Από την Παρασκευή μέχρι χθες, περισσότεροι από 3.300 μετανάστες είχαν απομακρυνθεί από τη γέφυρα του Ντελ Ρίο και κρατούνταν στο εσωτερικό αεροσκαφών με προοπτική επαναπατρισμού στην Αϊτή, ενώ άλλοι περίμεναν σε κέντρα κράτησης. Το σύνολο των 12.600 μεταναστών στο Ντελ Ρίο αναμένεται να έχει απελαθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Οι οικογένειες

Οι απελάσεις εξπρές κατέστησαν δυνατές χάρη σε προεδρικό διάταγμα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επικαλεσθεί λόγους υγειονομικής ασφαλείας αποφασίζοντας την άμεση απέλαση παράτυπων μεταναστών χωρίς να τους χορηγείται η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξαίρεσε από το αμφιλεγόμενο διάταγμα τα ασυνόδευτα ανήλικα, συνεχίζει να το εφαρμόζει για ενήλικες παράτυπους μετανάστες. Οσοι Αϊτινοί, όμως, συνοδεύονται από τις οικογένειές τους έχουν περισσότερες πιθανότητες κατάθεσης αίτησης ασύλου, καθώς οι αμερικανικές αρχές είναι απρόθυμες να θέτουν υπό κράτηση οικογένειες με παιδιά.


Πηγή kathimerini.gr