Το προσφυγικό κέντρο στο Βαθύ της Σάμου αποτελεί παρελθόν. Μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 700 αιτούντες άσυλο, όμως κάποια στιγμή περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι προσπαθούσαν να επιβιώσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Στη Χίο και στη Λέσβο, τα προσφυγικά κέντρα βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά
από τα αστικά κέντρα των νησιών. Όμως στο Σάμο το camp βρισκόταν στην άκρη της πόλης που έχει περίπου 4500 κατοίκους.
Ο Μανώλης και η Βασιλική Μαντά έχουν το σπίτι τους ακριβώς δίπλα στο παλιό camp. Ο συνταξιούχος δάσκαλος και ζωγράφος και η σύζυγος του έχουν ζήσει για πολλά χρόνια στην Αθήνα, όμως τα τελευταία χρόνια ζούνε μόνιμα στο νησί. Η ζωή τους άλλαξε το 2014 όταν σημειώθηκε αισθητή άνοδος στις αφίξεις μεταναστών. Από το 2015 και μετά απέκτησαν γείτονες που ποτέ δεν επέλεξαν.

Όπως λένε στο euronews, οι πρώτοι πρόσφυγες ήταν ιδιαίτερα ευγενείς και πολιτισμένοι. Όμως αργότερα στο νησί έφτασαν οικονομικοί μετανάστες που δεν σεβάστηκαν τους ανθρώπους και τον τόπο που τους φιλοξένησε. Το κλείσιμο της παλιάς δομής στο Βαθύ τους γέμισε χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον.
Οι παλιές εγκαταστάσεις στην ΣάμοEuronews

«Τραβήξαμε μια Οδύσσεια από το 2015 μέχρι και σήμερα. Έχουν συμβεί πολλά και εγώ έχω υποστεί πολλές ζημιές, πολλές φθορές. Αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν γιατί οι συνθήκες ήταν τουλάχιστον τριτοκοσμικές, ήταν απαράδεκτες. Όμως και εμείς που ταλαιπωρηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, νιώθουμε πως πήραμε μια βαθιά ανάσα, πως πλέον έχουμε απελευθερωθεί από αυτή την κατάσταση» υποστηρίζει ο Μανώλης Μαντάς.

Το ζεύγος Μαντά δέθηκε και ανέπτυξε φιλίες με οικογένειες Σύρων προσφύγων. Για αρκετά χρόνια η Βασιλική μαγείρευε και πρόσφερε φαγητό στους μετανάστες. Κάποιοι από αυτούς το εκτίμησαν, κάποιοι όχι. Όπως λέει, δεν μπορούσε να αντέξει άλλο αυτή την κατάσταση.

«Δεν κοιμάμαι σχεδόν καθόλου κι όταν κοιμάμαι, είμαι με το ένα αυτί στον αέρα για να ακούω τον κάθε θόρυβο. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί, έχουμε τόση αγωνία. Εγώ αισθανόμουν παρά πολύ άσχημα, ήμουν πολύ φοβισμένη. Από παντού διατρέχαμε κίνδυνο γιατί βρισκόμαστε ακριβώς δίπλα στο camp….τώρα ήμαστε ήσυχοι» δήλωσε στο euronews η Βασιλική Μαντά.

Οι Μυτιληνιοί είναι το πλέον κοντινό χωριό στο νέο προσφυγικό κέντρο. Απέχει επτά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, όμως μόλις ένα αν κάποιος επιλέξει να περπατήσει από το προσφυγικό κέντρο στο χωριό. Από την πρώτη στιγμή, οι κάτοικοι ήταν κάθετα αντίθετοι με την κατασκευή νέας δομής στην περιοχή τους. Πλέον, ζητούν από τις αρχές ενημέρωση για το κλειστό, ελεγχόμενο κέντρο. Ακόμη, ζητούν να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί και να υπάρξει αυστηρός έλεγχος και αστυνόμευση.

«Κάπως πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν, αλλά και εμείς πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς στο νησί μας. Όταν πήγαινα στο σχολείο, η γιαγιά μου άφηνε την πόρτα του σπιτιού ανοικτή για να γυρίσω το μεσημέρι. Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πια…» εκτιμά η 18χρονη φοιτήτρια Δέσποινα Σαρμορογένη.

«Τι συμβαίνει με το νέο camp, πως θα λειτουργήσει; Στο παλιό είχε κάτι τεράστιες τρύπες στα συρματοπλέγματα, μπαίνανε και βγαίνανε όποτε θέλανε. Αργότερα βγήκαν έξω, έστησαν σκηνές και έτσι φτιάχτηκε η λεγόμενη ζούγκλα. Ήρθανε και άλλοι…Δεν υπήρχε έλεγχος και σωστή αστυνόμευση» υποστηρίζει ο συνταξιούχος Νίκος Ευθυνογιάννης.

«Με το άνοιγμα της νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής, η κυβέρνηση εκτιμά πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο μεταναστευτικό. Όμως και για τους νησιώτες όλα έχουν αλλάξει, αφού οι πρόσφυγες είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν, ενώ πλέον ζούνε μακριά από την πόλη» μεταδίδει από την Σάμο ο απεσταλμένος του euronews, Απόστολος Στάικος.



Πηγή gr.euronews.com