Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Συνάντηση Οικονόμου - Μάγερ: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης μεταναστών

Η αντιμετώπιση δικτύων διακίνησης μεταναστών τέθηκε επί τάπητος, στη συνάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου με τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό Εσωτερικών, Υποδομών και Κοινοτήτων της Γερμανίας, Στέφαν Μάγερ.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Οικονόμου με τον Στέφαν Μάγερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, συζητήθηκαν θέματα αστυνομικής συνεργασίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δομών, με έμφαση στην ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης, από την Ασία και την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Ο κ. Μάγερ συνοδευόταν από τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν επίσης ζητήματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η ενίσχυση του μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πρωτογενών και των αναδυόμενων δευτερογενών μεταναστευτικών ροών.

Από την πλευρά του κ.Οικονόμου, αναδείχθηκε η συμβολή του Frontex στο πλαίσιο των κοινών επιχειρήσεων με την Ελληνική Αστυνομία, ενώ συζητήθηκαν και προτάσεις για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών προς τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης τους.
Ειδικότερα, ο κ.Οικονόμου τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών: «Η Ελλάδα πλέον επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην παραβίαση των συνόρων από δίκτυα διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Από πλευράς μας, δεν θα επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό, ως πολιτικό εργαλείο άσκησης πιέσεων όχι μόνο εναντίον της χώρας μας, αλλά και κατά της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία η υιοθέτηση μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, βάσει της οποίας δεν θα επιβαρύνονται υπέρμετρα τα κράτη της πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα».

Πηγή iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου