Η Υπουργός Ευρωπαϊκών και Συνταγματικών Υποθέσεων της Αυστρίας Karoline Edtstadler κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο για να πιέσει το 27μελές μπλοκ για ιδιοτελείς σκοπούς και προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δεν θα “εκβιαστεί” από οποιαδήποτε χώρα, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press, 

Η Karoline Edtstadler είπε ότι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όπως η Κύπρος δεν θα αφεθούν να αντεπεξέλθουν μόνες τους εν μέσω μιας εισροής νέων μεταναστών.

“Η Τουρκία χρησιμοποιεί την μετανάστευση και τους μετανάστες ως εργαλείο για να πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα το δεχτούμε αυτό”, είπε η Edtstadler μετά από συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

“Εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εκβιαστούμε – ούτε από την Τουρκία, ούτε από την Λευκορωσία, ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο”. Προέτρεψε σε συλλογική δράση της ΕΕ για αυτό που χαρακτήρισε ως “υποχρεωτική αλληλεγγύη” στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην πηγή τους – σε χώρες από τις οποίες οι άνθρωποι διαφεύγουν και σε εκείνες που χρησιμοποιούνται ως σημεία διέλευσης για να φθάσουν [οι μετανάστες] στο μπλοκ”.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει δεχθεί τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται για πρώτη φορά αναλογικά με τον πληθυσμό της από οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ για τέταρτη συνεχή χρονιά. Είπε ότι σχεδόν το 80% αυτών των αιτούντων άσυλο έρχονται απευθείας από την Τουρκία ή διαμέσου του αποσχισθέντος βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Η Κύπρος έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι σκοπίμως διοχετεύει αιτούντες άσυλο στην Κύπρο. Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για “αποδοκιμαστέα” πολιτική της Τουρκίας να “εργαλειοποιεί ανθρώπινες ζωές” προκειμένου να “αποσπάσει πολιτικά οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να διακόψει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας λόγω της αποτυχίας της να αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΕΕ του 2016. Η Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 3,7 εκατομμυρίων Σύρων, ανησυχεί για πιθανή εισροή προσφύγων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν.

“Έτσι, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αντιδράσουμε και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία”, είπε ο Χριστοδουλίδης.