Αθόρυβα οι ελληνικές Αρχές προετοιμάζονται απέναντι στο ορατό ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα προσφυγική κρίση, με φόντο την επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Υπάρχουν εκτιμήσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος, οι οποίες αναφέρουν ότι η κρίση μπορεί -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- να «αγγίξει» τη χώρα μας πριν από τα Χριστούγεννα. Η εγρήγορση των ελληνικών Αρχών και η αντίστοιχη προετοιμασία «για παν ενδεχόμενο» έχει δύο σκέλη επιτήρησης συνόρων, ενίσχυση των ελέγχων για την αποτροπή εισόδου υπόπτων για τρομοκρατία κ.ο.κ).

Έβρος: Σε εγρήγορση ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ


Το δεύτερο σκέλος, το οποίο είναι εξίσου κρίσιμο, αφορά στο κομμάτι των πληροφοριών. Οι ελληνικές Αρχές επιδιώκουν να έχουν «κεντρική εικόνα» για τις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών αλλά και για τη δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων που διακινούν ανθρώπους. «Θεωρείται κρίσιμο οι ελληνικές Αρχές να γνωρίζουν από πριν αυτό που έρχεται», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει «ανοιχτές κεραίες», προκειμένου αφενός να κάνει ανάλυση των δεδομένων και εκτιμήσεις για την επαπειλούμενη προσφυγική κρίση και αφετέρου να είναι σε θέση να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες για το πότε τα σύνορα θα αρχίσουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μετακίνηση 500.000 Αφγανών, ύστερα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τους 500.000 Αφγανούς που βρίσκονταν στο έδαφός της πριν εκδηλωθεί η νέα κρίση στο Αφγανιστάν.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι προσώρας οι ροές στον Έβρο παραμένουν «σταθερές» και δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αλλαγή.

Την ίδια ώρα, αυξημένη είναι η δραστηριότητα των δουλεμπόρων. Οι αστυνομικοί προχωρούν καθημερινά σε συλλήψεις στον Έβρο και τους όμορους νομούς, ενώ διακινούνται -μέσω Facebook και κρυπτογραφημένων διαδικτυακών εφαρμογών- fake news για «ασφαλή περάσματα» στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι διακινητές αναρτούν «προπαγανδιστικά» βίντεο και φωτογραφίες στα social media, όπως και χάρτες που απεικονίζουν τα δρομολόγια. Η τιμή για το κάθε δρομολόγιο ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 3.000 ευρώ.

Κάποιοι από τους διακινητές «προτείνουν» τη Βουλγαρία ως «μεταβατικό σταθμό». Ενδεικτική είναι η αγγελία που γράφει: «Εγγυημένος δρόμος με φορτηγό, χωρίς περπάτημα. Κωνσταντινούπολη-Βουλγαρία-Ελλάδα. Κόστος: 3000 ευρώ».

Πολλές φορές απεγνωσμένοι πρόσφυγες και μετανάστες πέφτουν θύματα απατεώνων, που τους παίρνουν τα χρήματα και εξαφανίζονται. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση στο Facebook μετανάστη που έπεσε θύμα: «Προσέξτε, απατεώνας στην Τουρκία που εμφανίζεται με το όνομα Α.Ν. Υπόσχεται στον κόσμο ότι θα ταξιδέψει στην Ευρώπη. Είναι ψεύτης και απατεώνας. Το νούμερό του είναι… Μη τον εμπιστεύεστε, δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Στα social media ανέβηκαν το τελευταίο διάστημα και φωτογραφίες μεταναστών κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους προς την Ελλάδα. Επίσης, αναρτήθηκε φωτογραφία με έναν νεκρό πρόσφυγα, όπως και μία με έναν νεαρό που τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι αυτού του είδους το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείρισή του, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι άλλες φορές πρόκειται για αληθινά περιστατικά και άλλες για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι ημέρες η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στον Έβρο 25χρονος Σύρος με τραύμα από πυροβόλο όπλο στο δεξί μηρό. Ο 25χρονος είχε εισέλθει από την Τουρκία στην Ελλάδα διασχίζοντας τον ποταμό με πλαστική βάρκα. Εντοπίστηκε σε περιοχή του βόρειου Έβρου από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, που περιπολούσαν στον οικισμό Θούριο, ανάμεσα στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο.

Πηγή newsbomb.gr