Eνημερωτικό Δελτίο για τη συνάντηση εφ'ολης της ύλης

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


Συνάντηση της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη

Συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη πραγματοποίησε την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ., παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνο Λογοθέτη.

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. αντιλαμβανόμενη το κοινό πλαίσιο δραστηριότητας και αρμοδιοτήτων του εν λόγου υπουργείου με το προσωπικό και τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που απασχολούνται σε δομές και υπηρεσίες που εντάσσονται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και ζητήματα όπως ο εξοπλισμός για δομές και διαχείριση του μεταναστευτικού, αισθάνθηκε την ανάγκη να επικοινωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη βάση αυτή, η Ομοσπονδία έθεσε στον κ. Υπουργό ζητήματα όπως οι αναγκαίες συνθήκες εργασίας στις δομές φύλαξης και διαχείρισης που ανήκουν στο εν λόγο υπουργείο για το προσωπικό των αστυνομικών και συνοριακών φυλάκων που υπηρετούν σε αυτές. Κρίνεται αναγκαίο πως οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού που αφορά τη φύλαξη και τη διαχείριση θα πρέπει να είναι εξίσου υψηλές όσο και των διαβιούντων μέσα σε αυτές τις δομές των μεταναστών.

Η Ομοσπονδία μας εξέθεσε επίσης και το θέμα της αναγκαιότητας λειτουργίας των δομών αυτών – μια θέση που είναι σταθερή από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του πρώτου Κέντρου πριν χρόνια έως και σήμερα - ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια κάθε τοπικής κοινωνίας και να ακολουθείται κάθε νόμιμη ενέργεια διαχείρισης των παράνομων εισερχομένων σε περιβάλλον ασφάλειας. Επεσήμανε όμως πως πέραν της αναγκαιότητας αυτής, θα πρέπει να εκτιμηθεί σωστά και ορθολογικά για το που πρέπει να υφίστανται αυτές οι δομές καθώς υπάρχουν και ιδιαιτερότητες.

Παράλληλα η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. εξέφρασε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από όλο το προσωπικό των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Διαχείρισης Μετανάστευσης όπως και των δύο Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, στη φύλαξη των συνόρων στην ηπειρωτική και στη νησιωτική χώρα, όσο όμως και στο εσωτερικό της ηπειρωτικής στη μεγάλη μάχη κατά των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης.

Καταθέσαμε τέλος τις απόψεις μας για την αναγκαιότητα περαιτέρω εξοπλιστικής ενίσχυσης ώστε η ασπίδα στη συνοριακή φύλαξη της Χώρας να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από γείτονες χώρες, μας αναγκάζουν να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις δομές και τις συνθήκες που θα στοχεύουν στην διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της χώρας και θα διατηρήσουν σε υψηλό βαθμό τη θωράκιση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

Ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε την στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων και δεσμεύτηκε για τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του καθώς όπως τόνισε η κοινή και σταθερή μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια για την συνοριακή φύλαξη και την διαχείριση του μεταναστευτικού, επιβάλλουν τη θωράκιση των συνόρων και των ύπαρξη αναγκαίων δομών που πρέπει να έχει η χώρα, λαμβάνοντας υπόψη κάθε ιδιαιτερότητα.






bordernews.gr