Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ο διευθυντής της Frontex κατηγορεί την Τουρκία και τη Λευκορωσία: Υβριδική απειλή, χρησιμοποιούν τους μετανάστες


 

Για τον Fabrice Leggeri, διευθυντή της υπηρεσίας Frontex, υπεύθυνο για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικών αφίξεων μεταναστών από το Αφγανιστάν, αλλά σταδιακή αύξηση της μεταναστευτικής ροής από εκεί.


Υποστηρίζει χωρίς περιστροφές ότι κράτη όπως η Τουρκία ή η Λευκορωσία χρησιμοποιούν τις μεταναστευτικές ροές για να αποσταθεροποιήσουν την Ένωση, γράφει η εφημερίδα Le

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο διευθυντής της υπηρεσίας καλείται -μεταξύ άλλων- να σχολιάσει τις κατηγορίες που έχει δεχθεί ο οργανισμός τον οποίο υπηρετεί για συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, προκειμένου να μην έχουν την ευκαιρία οι μετανάστες να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Απαντά επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εκεί δεν είναι ίδια με αυτή στον ιταλικό νότο. «Η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μερικές φορές μόνο 800 μέτρα. Τα σκάφη προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα πάση θυσία, μερικές φορές με το κόστος περίπλοκων ελιγμών».

«Βρισκόμαστε σε καθεστώς θαλάσσιας αναχαίτισης, το οποίο έχει νομική βάση στο διεθνές δίκαιο. Στο Αιγαίο Πέλαγος, πέρα ​​από το θέμα των «push-back», η Τουρκία έχει ασκήσει μερικές φορές “push-ins”» αναφέρει ο Fabrice Leggeri.


ΠΗΓΗ   hellasjournal.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου