Σε ξενοδοχείο του Ντίσελντορφ
συνελήφθη ένας Τούρκος ως ύποπτος κατασκοπείας. Είχε λίστα με ονόματα «γκιουλενιστών» που ζουν ως μετανάστες στη Γερμανία και τους οποίους καταδιώκει απηνώς το καθεστώς Ερντογάν ως «τρομοκράτες»

Στη Γερμανία οι αρμόδιες αρχές ερευνούν την περίπτωση ενός Τούρκου (και υπηκόου Τουρκίας) που θεωρείται ύποπτος για κατασκοπευτική δράση. Ο εν λόγω συνελήφθη από την αστυνομία του Ντίσελντορφ στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν η διεύθυνση του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε την ειδοποίησε πως κάποιος πελάτης, Τούρκος, οπλοφορούσε. Όταν οι αστυνομικοί μετέβησαν στο ξενοδοχείο και ερεύνησαν τις αποσκευές του, βρήκαν και κατάσχεσαν ένα όπλο και 200 σφαίρες. Μαζί με το πολεμικό υλικό βρέθηκε, και επίσης κατασχέθηκε, και ένας κατάλογος με ονοματεπώνυμα άλλων Τούρκων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση της Άγκυρας σαν υποστηρικτές του «κινήματος Γκιουλέν», δηλαδή σαν «τρομοκράτες» σύμφωνα με τον ορισμό του ιδίου του προέδρου Ερντογάν

Ο συλληφθείς και ανακρινόμενος υπό την εποπτεία του ομοσπονδιακού γενικού εισαγγελέα της Γερμανίας πιστεύεται ότι συνεργάζεται με την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ. Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας αναφέρει ότι η περίπτωση του Αλί Ντ. πλέον «αντιμετωπίζεται ως υπόθεση κατασκοπείας για λογαριασμό του τουρκικού κράτους». 

Τα μηνύματα, δε, που ανασύρθηκαν από το κινητό τηλέφωνο του πιστολέρο συνηγορούν σε αυτήν την εκτίμηση. Ο Αλί δεν είναι άγνωστος στις γερμανικές υπηρεσίες. Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι ο Αλί ήδη ερευνάτο ως ύποπτος συλλογής πληροφοριών σχετικά με «γκιουλενιστές» που παρεπιδημούν στην περιοχή της Κολωνίας. 

Οι Γερμανοί ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν οι «γκιουλενιστές» της λίστας και ειδοποιήθηκαν ότι πιθανώς κινδυνεύουν. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Γερμανοί εις βάρος του Αλί κρίνονται επαρκή για να ερευνηθεί εις βάθος η πτυχή της κατασκοπείας. Υπενθυμίζεται ότι ως «γκιουλενιστές» θεωρούνται οι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός αντιφρονούντος τούρκου ισλαμιστή που προ πολλού έχει καταφύγει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. 

Πρόκειται για το «μαύρο πρόβατο» του καθεστώτος Ερντογάν, αφού σε αυτόν ο «σουλτάνος» έχει επιρρίψει όλες τις ευθύνες για κάθε πιθανή και απίθανη «αμαρτία», συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης «απόπειρας πραξικοπήματος» του 2016. Λόγω του πλήθους των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, πιθανολογείται η ύπαρξη πολλών «γκιουλενιστών» εκεί πέραν των ήδη γνωστών στις αρχές. Γκιουλέν και Ερντογάν υπήρξαν σύμμαχοι μέχρι το 2013. 

Υστερα από τα γεγονότα του 2016, που έγιναν γνωστά σαν «πραξικόπημα κατά του Ερντογάν», ο τούρκος πρόεδρος προσωπικώς άσκησε πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε να εκδώσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία, αλλά και στη Γερμανία ώστε να περιορίσει τη δραστηριότητα των «γκιουλενιστών». Η τωρινή εξέλιξη, ο πιστολέρο Αλί και η λίστα προγραφών, είναι ασφαλώς άλλου επιπέδου κίνηση. 

Πηγή: Protagon.gr