Nα δαπανήσει 1,6 δισεκ. ζλότι (404 εκατ. δολάρια) σχεδιάζει η Πολωνία προκειμένου να κατασκευάσει τείχος στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με νομοσχέδιο που αναμένεται να συζητήσουν σήμερα οι βουλευτές, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η ροή των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Τον Αύγουστο, η Πολωνία άρχισε την κατασκευή ενός φράκτη με συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία για να ανακοπούν οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών παρά τις επικρίσεις για απάνθρωπη μεταχείριση κάποιων μεταναστών. Το τείχος, που θα είναι εξοπλισμένο με σύστημα ανιχνευτών κίνησης και κάμερες, θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στα σύνορα.

Η Πολωνία και οι εταίροι της στην ΕΕ Λιθουανία και Λετονία έχουν αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ που διασχίζουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία, σε αυτό που η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν μια μορφή υβριδικής πολεμικής επιχείρησης με στόχο να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ για τις κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ.

«Παρά το γεγονός ότι στο πολωνολευκορωσικό κομμάτι των κρατικών συνόρων έχει στηθεί αγκαθωτό συρματόπλεγμα και αναδιπλούμενος συρμάτινος φράκτης, οι απόπειρες διέλευσης των συνόρων δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται», αναφέρεται στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Από την αρχή του Ιανουαρίου έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν 9.287 απόπειρες για διέλευση των συνόρων από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία και από αυτές οι 8.000 έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες.

«Λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα χρειάζεται να λάβουμε προστατευτικά μέτρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ.

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 1,615 δισεκ. ζλότι, εκ των οποίων 1,5 δισεκ. ζλότι θα δαπανηθούν για την κατασκευή του ίδιου του φράγματος ενώ 115 εκατ. ζλότι θα δοθούν για τον τεχνικό εξοπλισμό.

Πηγή newsit.gr