Προσεχώς η προκήρυξη για τους 100 νέους συνοριοφύλακες στη Ροδόπη

«Ό, τι μπήκε, μπήκε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ για τις εισόδους μη νόμιμων μεταναστών από Βουλγαρία.

Δεσμεύτηκε για την πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου στη Ροδόπη και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με τον υπουργό η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας κι έτσι «θα επιτευχθεί η πρόσληψη επιπλέον 1.052 Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου [300 στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ροδόπης, Καβάλας και Σερρών, 500 στους αερολιμένες χώρας, 2 στις ΔΑ του ανατολικού Αιγαίου και 250 στις ΔΑ Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης], με σκοπό την προστασία των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως υποσχέθηκε.

«Ο Αρχηγός μας ενημέρωσε πως ήδη είναι έτοιμη η προκήρυξη για τους νέους συνοριακούς φύλακες, στην οποία θα είναι μέσα κι οι 100 της Κομοτηνής, όπως και της Καβάλας και των Σερρών. Είναι διαδικαστικού χαρακτήρα μέσα στον επόμενο μήνα να δούμε και την προκήρυξη», δήλωσε χθες στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας.

Ο υπουργός θύμισε επίσης πως με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης κι Ένταξης έχουν προσληφθεί 480 συνοριοφύλακες ορισμένου χρόνου, οι οποίοι έχουν πιάσει δουλειά στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (από 05/02) Αμυγδαλέζας (100), Ταύρου (80), Κορίνθου (100), Δράμας (100) και Ξάνθης (100).

Ο ρόλος της Βουλγαρίας

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος κοινοβουλευτικής απάντησης του υπουργού, σε ερώτηση του βουλευτή Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα, ο οποίος μετέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Χ» στη Βουλή. Στο κείμενο, εμπεριέχονταν οι δηλώσεις του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι οποίοι καυτηρίαζαν το ρόλο της Βουλγαρίας ως προς το μεταναστευτικό.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας είχε καλέσει την Ελλάδα «να συνετίσει τη Βουλγαρία», ώστε «να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της ως χώρα της ΕΕ» ως προς το μεταναστευτικό. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει «καλές» τις σχέσεις των κυβερνήσεων Βουλγαρίας-Τουρκίας κι είχε καταγγείλει πως η Βουλγαρία επί της ουσίας κάνει τα στραβά μάτια στις ροές μη νόμιμων μεταναστών, προκειμένου αυτοί να κατορθώσουν να εισέρχονται στην Ελλάδα. «Έχουμε τη μεγάλη πληγή, η Τουρκία να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Αν και με τους εταίρους (σ.σ. Βουλγαρία) έχουμε άλλη μια κερκόπορτα πίσω μας, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ασφαλίζουμε τα σύνορά μας», είχε πει χαρακτηριστικά. «Έρχονται από τη Βουλγαρία και κρύβονται μέσα στο δάσος», δεν έκρυψε από θέσης του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Όπως πολλαπλώς έχει διατυπωθεί από τον «Χ» σε πρόσφατες εκδόσεις, τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης έχουν χαρτογραφήσει πλήρως τα μονοπάτια στη Θράκη και με δεδομένη την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, έχουν αυξηθεί οι ροές από Βουλγαρία μέσω Βορείου Έβρου ή κατευθείαν μέσω Ροδόπης. Το ζήτημα έχει θέσει δημόσια κι ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας. «Συνεχίζουμε να έχουμε έξαρση στο μεταναστευτικό, με ροές από τον Έβρο αλλά κυρίως από τα βόρεια σύνορά μας», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας όμως τα αντανακλαστικά «γρήγορα» ώστε να σταματήσουν οι ροές. «Είναι μεν μία δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση από τη Βουλγαρία, αλλά […] ό, τι μπήκε, μπήκε», πρόσθεσε.

Πως τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις της υφιστάμενης Συμφωνίας Επανεισδοχής και του αντίστοιχου Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας – Βουλγαρίας, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ως προς τη διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία αναλυτικά πρόσθεσε τα εξής: «Επιπρόσθετα, δυνάμει συναφθείσας Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας της χώρας μας με την Βουλγαρία, πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις εμπειρογνωμόνων των αρμόδιων Υπηρεσιών για θέματα προστασίας συνόρων, προς βελτίωση των εφαρμοζόμενων επιχειρησιακών σχεδιασμών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), οι Κοινές Επιχειρήσεις που διεξάγονται στην ελληνική επικράτεια, αποσκοπούν στην παροχή τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης στις ελληνικές Αρχές για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, την επιτήρηση των συνόρων και την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος. Στις εν λόγω δράσεις πραγματοποιείται συλλογή πληροφοριών για τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα της χώρας μας, οι οποίες αξιολογούνται από τον ως άνω Οργανισμό για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ καθοριστικό ρόλο στο εν λόγω πλαίσιο διαδραματίζουν και οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή».

Περί απελάσεων

Στο περιθώριο της ίδιας απάντησης, ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. διευκρίνισε το τι ισχύει σύμφωνα με το Νόμο για τις απελάσεις αλλοδαπών. «Οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες οδηγούνται στα K.Y.T., όπου υποβάλλονται στις προβλεπόμενες, από τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, διαδικασίες. Διευκρινίζεται δε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας έκαστου υπό κράτηση αλλοδαπού αυτός δεν επαναπροωθείται βάσει του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου και τις επιταγές της Σύμβασης της Γενεύης.

[…] Μετά την ολοκλήρωση των εν λόγω διαδικασιών, οι πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί χορήγησης διεθνούς προστασίας ή άλλης μορφής προστασίας και δεν έχουν τίτλο νόμιμης διαμονής στη χώρα μας, παραπέμπονται στην αρμόδια αστυνομική Αρχή για την υπαγωγή τους σε διαδικασίες απέλασης, επιστροφής ή επανεισδοχή», πληροφόρησε.


Ακούστε εδώ

Πηγή xronos.gr