Η διατλαντική συνεργασία αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ και προσέθεσε ότι «σε ένα ασταθές γεωπολιτικό πεδίο, ο διάλογος μεταξύ φίλων και συμμάχων δεν είναι επιλογή. Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη».

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι οι υβριδικές απειλές γίνονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις των συστημάτων της ΕΕ και των ΗΠΑ και των δημοκρατιών τους. «Χτυπούν στην καρδιά των αξιών μας και σε αυτό που βλέπουμε ως τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το υλικό των κοινωνιών μας» επισήμανε. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι η ΕΕ εργάζεται για την δημιουργία ενός «νέου οικοσυστήματος ασφάλειας», την Ένωση Ασφάλειας της ΕΕ και προσέθεσε ότι στην ΕΕ τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2021, νέος κανονισμός που αφορά το περιεχόμενο στο διαδίκτυο που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

«Πρέπει να πολεμήσουμε τέτοιες απειλές στην πηγή τους και η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι το κλειδί» τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, συμπληρώνοντας ότι «για να αντιληφθεί κάποιος πόσο σημαντικό είναι το βήμα αυτό, χρειάζεται να κάνει προβολή στις πιθανές επιπτώσεις της κατάληψης των Ταλιμπάν για τον παγκόσμιο τζιχαντισμό». Ο κ. Σχοινάς εστίασε επίσης στην μείζονα σημασία της κυβερνοασφάλειας.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι με δεδομένη «την παγκόσμια φύση της μετανάστευσης και του εκτοπισμού, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Αφγανιστάν, το κλειδί είναι να ενώσουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ τις δυνάμεις τους στο ζήτημα». Τέλος, σχετικά με τον κορονοϊό, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «η πανδημία της COVID19, απέδειξε για ακόμη μία φορά, πόσο αλληλεξαρτώμενος είναι ο κόσμος μας. Όσο περισσότερο ενώνουμε δυνάμεις, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος».

Πηγή thepresident.gr