Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Ν. Μηταράκης: Πρέπει να διαφυλαχθεί η κοινή ευρωπαϊκή συνοριογραμμή -Να αποτραπούν παράνομες ροές μεταναστών

«Το δίλημμα είναι ανάμεσα στην παράνομη μετανάστευση, την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, τη διακινδύνευση ζωών και από την άλλη πλευρά στη νόμιμη μετανάστευση, τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και την παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους πραγματικά το δικαιούνται» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Η επιλογή της Ελλάδας είναι σαφώς η τελευταία» σημείωσε επίσης ο κ. Μηταράκης σε ομιλία του στο συνέδριο «World Border Security Congress» που διεξάγεται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «παράνομες ροές μεταναστών που προσπαθούν να παραβιάσουν τα εθνικά σύνορα, με τη βοήθεια και τη διευκόλυνση των εγκληματικών δικτύων λαθροδιακίνησης, πρέπει να αποτραπούν» και αυτό είναι «υποχρέωση που προκύπτει από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η Αστυνομία και το Λιμενικό ενεργούν με επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή ενεργούν με επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα στην ξηρά και τη θάλασσα, πολύ συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, για όφελος όλης της EE».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «για εμάς τα σύνορα υπάρχουν. Και γι' αυτό υπάρχουν τα σημεία ελέγχου, τα διαβατήρια και οι άδειες διαμονής. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Αμφότερα τα αντιλαμβανόμαστε ως μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριογραμμή που πρέπει να διαφυλαχθεί».

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, επανέλαβε ότι «πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση, όπως η προηγούμενη του 2015, ενισχύοντας οικονομικά και με τεχνογνωσία την περιοχή ως προς τη δυνατότητα υποδοχής, ένταξης και διαχείρισης συνόρων»

Πηγή iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου