Η Πολωνία σχεδιάζει να ενισχύσει τα σύνορά της με ένα σύστημα αισθητήρων κίνησης και καμερών, με πρότυπο αυτό που έχει κάνει η Ελλάδα στα σύνορά της με την Τουρκία, αναφέρει ο πολωνός υπουργός Εσωτερικών σε σχόλιά του που δημοσιεύονται σήμερα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή μεταναστών από τη Λευκορωσία.

Τον Αύγουστο, η Πολωνία άρχισε να ανεγείρει έναν φράκτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία για να περιορίσει τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων, παρά τις επικρίσεις για απάνθρωπη μεταχείριση μερικών μεταναστών. Οι νέες προσθήκες θα ενισχύσουν τον μεθοριακό έλεγχο ως μέρος ενός μόνιμου φράκτη.

"Οικοδομούμε μια περίμετρο -ένα σύστημα αισθητήρων κίνησης με θερμικές κάμερες- που δείχνει αμέσως και ακριβώς πού συγκεντρώνονται άνθρωποι", δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι σε συνέντευξή του στο πολωνικό περιοδικό Sieci.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει ληφθεί πολιτική απόφαση να εξασφαλισθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση για την πρωτοβουλία και πως η νέα διαρρύθμιση των συνόρων θα είναι παρόμοια με αυτή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ έμπνευση για τα μέτρα θα αποτελέσουν επίσης η Ουγγαρία και η Σερβία.

Η Πολωνία, η οποία είναι η μεγαλύτερη ανατολική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες φρούρησης των συνόρων στην Ευρώπη, επιδιώκει εδώ και κάποιο καιρό να επενδύσει σε νέα τεχνολογία ώστε να παρακολουθεί καλύτερα τα σύνορα.

Πηγή capital.gr