Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Εγκώμιο Νταρμανέν για την Ελλάδα: Πλήρως αποτελεσματική η κυβέρνηση στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης

Τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, υποδέχτηκε σήμερα ο Νότης Μηταράκης, στο κτίριο Κεράνη.

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, ενόψει και της ανάληψης από τη Γαλλία της προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022., είχαν ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, στο κτήριο Κεράνη. Σε σχετική ανακοίνωση για την συνάντηση τους αναφέρεται πως, «στη συνάντηση αποτυπώθηκε σύγκλιση απόψεων και θέσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η προστασία των συνόρων, καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής και η Γαλλία ως χώρα προορισμού».

Σχετικά με το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεπάγεται συνολική αδράνεια της Επιτροπής στη διαχείριση του μεταναστευτικού», και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τομείς, όπως η προστασία των συνόρων, οι εξωτερικές σχέσεις και οι επαναπροωθήσεις, στους οποίους είναι δυνατή η ανάληψη άμεσης δράσης με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης χθες τη νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή στη Σάμο, έκανε λόγο για «πλήρη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της ελληνικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε καλά στη Γαλλία ότι οι Έλληνες όχι μόνο προστατεύουν τα σύνορά τους, αλλά προστατεύουν ολόκληρη την Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Τους ευχαριστούμε γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό γίνεται υπό δύσκολες συνθήκες για τα στελέχη τους, για τις δικές τους διπλωματικές σχέσεις και, φυσικά, για την κοινή γνώμη». Επίσης, συμπλήρωσε ότι «εάν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα εργάζεται σήμερα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τότε αναμφίβολα το μεταναστευτικό ζήτημα θα ήταν λιγότερο σημαντικό στην Ευρώπη και ο προφανής σκοπός της γαλλικής Προεδρίας θα είναι να βασιστεί στο ελληνικό παράδειγμα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία των λαών μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, τόνισε ότι με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει κατά την επικείμενη γαλλική Προεδρία της ΕΕ «να καταλήξουμε σε μια σειρά πολύ συγκεκριμένων προτάσεων για τις ευρωπαϊκές μας χώρες, στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, όπως προφανώς και στην αλληλεγγύη που οφείλουμε στις μεσογειακές χώρες».

Πηγή politic.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου