Διπλωματικός πυρετός με 400 ανθρώπους να βρίσκονται για μέρες στη θάλασσα - Νέο αίτημα της Αθήνας στην Άγκυρα

Αμείωτος ο διπλωματικός πυρετός το βράδυ του Σαββάτου για το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει 450 μετανάστες καθώς η Αθήνα έστειλα και δεύτερο αίτημα προς την Άγκυρα μήπως και η Τουρκία συμμορφωθεί, παίρνοντας πίσω το πλοίο με τους μετανάστες.

Ωστόσο όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, δεν αναμένεται αισιόδοξη απάντηση. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, ο κύβος ερρίφθη για το πού αναμένεται να φτάνει ανοιχτά της Κω, με την αποβίβαση να γίνεται, αρόδου του πλοίου με τους 450 επιβαίνοντες οι οποίοι βρίσκονται στη θάλασσα για πάνω από 4 ημέρες να μεταφέρονται κατά πληροφορίες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίσης το οποίο διαθέτει χωρητικότητα 2.000 ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν τόσο μεγάλο εμπορικό πλοίο το οποίο από τη μία φέρει την τουρκική σημαία και μάλιστα είναι καταγεγραμμένο στο τουρκικό νηολόγιο.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, δημιουργείται ο φόβος υβριδικής απειλής, καθώς η Τουρκία δεν κάνει πίσω, με τις πηγές του Λιμενικού να τονίζουν στο OPEN και τη Γεωργία Λαγού ότι αυτό που πρέπει αποφευχθεί είναι να μη συμβούν ξανά ανάλογα γεγονότα με τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο.

Tο χρονικό του θρίλερ

Περισσότεροι από 400 μετανάστες οι οποίοι είναι στοιβαγμένοι σε ένα τουρκικό δουλεμπορικό, βρίσκονται σχεδόν 4 μέρες στη θάλασσα καθώς η Άγκυρα απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Αθήνας να πάρει πίσω το πλοίο με τους μετανάστες που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια και την Παρασκευή βρέθηκε ανοιχτά της Κρήτης.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την FRONTEX, ενώ εκτός από τα σκάφη του λιμενικού, κοντά στο τουρκικό πλοίο βρίσκονται και ρυμουλκά χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζει κανείς που θα οδηγηθεί.

Το πλοίο απέπλευσε από λιμάνι της Τουρκίας και έφτασε μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης όπου και εξέπεμψε σήμα βοήθειας στο 112 οπότε και εντοπίστηκε.

Αρνητική απάντηση από Τουρκία για το πλοίο

Η Τουρκία απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ' όπου ξεκίνησε. Η Ελλάδα ζήτησε επίμονα από την Τουρκία να πάρει πίσω το φορτηγό πλοίο με τους μετανάστες.

Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήταν πως το πλοίο θα πρέπει να πάει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο λιμάνι και αυτό, όπως είπαν, είναι στην ελληνική επικράτεια. Τα ερωτήματα που γεννώνται από αυτή την ιστορία είναι αρκετά. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πλοίο είχε να δώσει στίγμα πάνω από μία δεκαετία.

Ανώτατος αξιωματικός, μιλώντας στη Γεωργία Λαγού και το OPEN ανέφερε ότι η Τουρκία να θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό.
Πηγή ethnos.gr