Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ριάτσε, Μίμο Λουκάνο καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και δύο μήνες φυλάκιση από ιταλικό δικαστήριο επειδή είχε δημιουργήσει το γνωστό σύστημα Xenia, με διακηρυγμένο στόχο την ευρεία φιλοξενία και κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι σχεδόν διπλάσια απ’ την πρόταση των εισαγγελέων, που είχαν ζητήσει την καταδίκη του πρώην αιρετού σε κάθειρξη 7 ετών και 11 μηνών.

Οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην δημάρχου αφορούσαν την υποστήριξη της παράτυπης μετανάστευσης, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κατάχρηση εξουσίας, απάτη, εκβιασμό, υπεξαίρεση και διατάραξη πλειστηριασμού.

«Μένω άναυδος, αφιέρωσα όλη μου την ζωή στην υπεράσπιση των τελευταίων και των κατατρεγμένων. Αν δεν με βοηθούσαν, δεν θα είχα ούτε τα αναγκαία χρήματα για να πληρώσω τους δικηγόρους μου. Περίμενα να αθωωθώ» δήλωσε ο Λουκάνο.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη ποινή ως δυσανάλογη ενώ παράλληλα καταδίκασε την απόφαση.

Ο εισαγγελέας του Λόκρι της Καλαβρίας υπογράμμισε ότι «δεν καταδικάζεται η φιλοξενία των μεταναστών, αλλά ένα σύστημα βάσει του οποίου στους μετανάστες και πρόσφυγες κατέληγαν μόνο κάποια ψίχουλα». «Η εισαγγελία ουσιαστικά υποστήριξε ότι πίσω από την πρωτοβουλία αυτή υποδοχής και φιλοξενίας είχε στηθεί ένα πραγματικό εγκληματικό σύστημα», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Ο Λουκάνο θα πρέπει επίσης να επιστρέψει 500.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση που έλαβε ο δήμος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση.

Τον Οκτώβριο του 2018 ο Λουκάνο και η σύντροφός του τέθηκαν σε κατ’ οίκον κράτηση, κατηγορούμενοι για υποβοήθηση και ενθάρρυνση παράνομης μετανάστευσης μέσω «εικονικών γάμων» ανάμεσα σε Ιταλούς και αλλοδαπές γυναίκες στο ληξιαρχείο.

Πηγή efsyn.gr