Στον έναν εκ των δύο είχε επιβληθεί πρωτόδικα ισόβια κάθειρξη


Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα, κατάφερε να «σπάσει» χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, ο 30χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής που μαζί με τον 23χρονο ξάδελφό του, κατηγορούνται για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία σε βάρος 55χρονου επιχειρηματία, τον οποίο χτύπησαν στο κεφάλι προκειμένου να του αφαιρέσουν το μπουφάν του, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ!

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Αλεξανδρή επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών στον 30χρονο αλλοδαπό και συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών και δύο μηνών στον 23χρονο ξάδελφό του.

Πρωτόδικα, τον Νοέμβριο του 2017, ο 30χρονος Αλβανός είχε κριθεί ένοχος, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα πράξη, για την οποία του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ένοχος για επικίνδυνη σωματική βλάβη (μετατράπηκε η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας) και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών και ένοχος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση όπου είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός μηνός, δηλαδή του είχε επιβληθεί κατά συγχώνευση συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης, φυλάκιση 3 ετών και ενός μηνός με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τον 23χρονο ξάδελφό του, το δικαστήριο του είχε μετατρέψει την κατηγορία της ληστείας σε ληστεία με καλυμμένα χαρακτηριστικά αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 6 ετών, ενώ τον είχε κρίνει ένοχο και για επικίνδυνη σωματική βλάβη (και για αυτόν είχε μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας) και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 19 μηνών, δηλαδή κατά συγχώνευση είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών και 9 μηνών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Τέλος, με την ίδια απόφαση το πρωτόδικο δικαστήριο είχε παύσει την ποινική δίωξη για την 45χρονη μητέρα του 23χρονου λόγω θανάτου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρότασή του χθες προς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει οι δύο αλλοδαποί να κριθούν ένοχοι για απλή μορφή ληστείας από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και για τον 30χρονο να κριθεί επιπλέον ένοχος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση. Ενώπιον του δικαστηρίου, όπου βρέθηκαν κατά τις απολογίες τους, οι δύο εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Πιο αναλυτικά, ο 23χρονος που απολογήθηκε πρώτος είπε μεταξύ άλλων ότι δεν είχαν πρόθεση να χτυπήσουν τον 55χρονο και ό,τι έγινε ήταν επάνω στον φόβο τους. Ο ίδιος είπε πως δεν είχαν σκοπό να προβούν σε ληστεία και ότι απλώς πήγαιναν για να πάρουν τα χρήματα που είχε ο 55χρονος ώστε να τα δώσουν σε αυτούς που τα χρώσταγε ο 30χρονος ξάδελφος και συγκατηγορούμενός του, ενώ διευκρίνισε πως ήθελαν κάποια στιγμή να τα επιστρέψουν.

Τα ίδια επιβεβαίωσε απολογούμενος στο δικαστήριο και ο 30χρονος ο οποίος μάλιστα είπε πως τα χρήματα αυτά τα είχε δανειστεί από ανθρώπους που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά προκειμένου να σωθεί η θεία του η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε ανάγκη από γιατρούς. Όταν πλέον πέρασε ο καιρός, οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν πίσω τα χρήματα που του είχαν δανείσει και καθώς δεν τους τα είχε δώσει τον απειλούσαν για τη ζωή του. Έτσι αποφάσισαν να πάρουν τα χρήματα από τον 55χρονο και κάποια στιγμή θα του τα επέστρεφαν.

Ο 30χρονος περιέγραψε στο δικαστήριο πώς έγινε το περιστατικό και θέλοντας να ενισχύσει τον παραπάνω ισχυρισμό του, είπε ότι όταν πήραν τα χρήματα επέστρεψε αυτά που του είχαν δανείσει αυτοί που τον απειλούσαν και τα υπόλοιπα είπε στον ξάδελφό του ότι ουδείς επρόκειτο να τα πειράξει αυτά, διότι θα τα επέστρεφε στον 55χρονο μαζί και με τα άλλα, όπως και έκανε.

«Θέλω να με συγχωρέσει για αυτό που έκανα, το έχω ζητήσει χίλιες φορές, πιστεύω ότι με έχει συγχωρέσει» είπε ο 30χρονος χαρακτηριστικά στο δικαστήριο.

Η ληστεία

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης όταν στη μία τα ξημερώματα στις 18 Δεκεμβρίου 2016 ενημερώθηκε η αστυνομία για την ύπαρξη αιμόφυρτου άνδρα στην πόλη της Ρόδου. Πράγματι στο σημείο έσπευσαν οι αστυνομικοί όπου και βρήκαν τον 55χρονο στο έδαφος και αμέσως κλήθηκε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει ο 55χρονος στους αστυνομικούς, την ώρα που κινούνταν πεζός, δύο άτομα άγνωστα προς αυτόν τον αιφνιδίασαν και τον χτύπησαν ξαφνικά με ξύλα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω.

Οι δράστες συνέχισαν – σύμφωνα με τον 55χρονο- να τον χτυπούν, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να του πάρουν και το μπουφάν που φορούσε. Όταν το κατάφεραν συνέχισαν και τότε να τον χτυπούν και σταμάτησαν με την εμφάνιση ενός οχήματος, ο οδηγός του οποίου τους απείλησε και τότε τράπηκαν σε φυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος είχε πει ότι οι δράστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες στο κεφάλι και φορούσαν σκούρα ρούχα και γάντια. Επίσης πρόσθεσε ότι μέσα στο μπουφάν του είχε το ποσό των 60.000 ευρώ, χρήματα που αποτελούν τις εισπράξεις από το κατάστημα που διατηρεί μαζί με τη μητέρα του. Άμεσα οι αστυνομικοί ερεύνησαν την περιοχή καταφέρνοντας να εντοπίσουν τα δύο ξύλινα αυτοσχέδια ρόπαλα που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες.

Ακολούθως προέβησαν στις προσαγωγές ατόμων από το περιβάλλον του 55χρονου, με πρώτο έναν αλλοδαπό από το Πακιστάν ο οποίος εργάζονταν στο κατάστημά του. Ο αλλοδαπός φέρεται να ανέφερε ότι ο 23χρονος αλλοδαπός του είχε προτείνει να ληστέψουν τον 55χρονο, όμως εκείνος αρνήθηκε.

Στη συνέχεια προσήχθη και ο 23χρονος ο οποίος εξετάστηκε από τους αστυνομικούς, ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του είχε βρεθεί το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ και ένα ζευγάρι γάντια όμοια με αυτά που είχαν εντοπιστεί μαζί με τα ρόπαλα.

Ακολούθησε ο εντοπισμός και η σύλληψη του 30χρονου, ο οποίος αμέσως παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός μαζί με τον ξάδελφό του οι δράστες της ληστείας του 55χρονου. Μάλιστα ο 30χρονος Αλβανός παρέδωσε στους αστυνομικούς το χρηματικό ποσό των 32.700 ευρώ, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με 2 γραμμάρια κάνναβης και άλλη μία συσκευασία με 1 γραμμάριο κοκαΐνης.
Πηγή rodiaki.gr