Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες, σε εκτέλεση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας 38χρονος λιμενικός, που υπηρετεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου κι ένας 27χρονος Αλβανός, κατηγορούμενοι σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών.Το δικαστικό συμβούλιο απεφάνθη, μετά την διαφωνία Εισαγγελέως και Ανακρίτριας, για την προσωρινή κράτηση ή μη των κατηγορούμενων, υπέρ της απόψεως της τελευταίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο λιμενικός αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και ο Αλβανός ελεύθερος με τους ίδιους όρους χωρίς όμως την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Προσωρινά κρατούμενος έχει κριθεί στην ίδια υπόθεση ένας 38χρονος υπήκοος Παλαιστίνης.

Θυμίζουμε ότι ο λιμενικός, αρχικελευστής στον βαθμό, αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τα όσα του αποδίδονται, ενώ υπέρ αυτού κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανάκρισης στελέχη του λιμενικού σώματος από τη Ρόδο, συμπεριλαμβανομένων του λιμενάρχη και του υπολιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο Παλαιστίνιος για τον λιμενικό, στο πλαίσιο της προανάκρισης τον ήθελαν έναντι αμοιβής 50 ευρώ ανά άτομο να εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών μέσω διασυνδέσεών του, όπου μάθαινε για τους επικείμενους ελέγχους στις οδούς και βοηθούσε ώστε να μην υποβληθούν σε έλεγχο.

Στην κύρια ανάκριση ο Παλαιστίνιος ανασκεύασε πλήρως την απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν τις αποδέχεται και ότι έδινε μόνο πληροφορίες στον λιμενικό για τις λαθρομεταφορές στα ελληνικά παράλια.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του λιμενικού υποστήριξαν ότι η επιβαρυντική εισαγγελική πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο για τον εντολέα τους προέκρινε την ενοχή του και βασίζεται σε μια απολογία συγκατηγορουμένου η οποία μάλιστα αναιρέθηκε, παραβλέποντας το άρθρο 211 ΚΠΔ, ότι μόνη η μαρτυρία συγκατηγορουμένου δεν αρκεί για την κρίση περί ενοχής του και ως εκ τούτου της καταδίκης του.

Χαρακτηρίζουν παραπέρα αντιδικονομικό το γεγονός ότι προσκομίστηκαν δύο απολογίες ενός κρατούμενου αλλοδαπού στην Κω, ο οποίος κατονομάζει τέσσερις λιμενικούς ως μέλη κυκλώματος διακίνησης παρανόμων μεταναστών.
Προσέθεσαν παραπέρα ότι μαρτυρικές καταθέσεις του λιμενάρχη, του υπολιμενάρχη και των τριών λιμενικών του γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Ρόδου, είναι υπερ του.

Επιπλέον τόνισαν ότι από τις συλλεγείσες πληροφορίες είχαν 33 αποτροπές εισόδου σε διεθνή ύδατα και εξαρθρώθηκαν δύο κυκλώματα μεγαλοδιακινητών.
Υποστήριξαν επιπλέον ότι από το μέχρι τώρα συλλεγέν αποδεικτικό υλικό το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο είναι η προανακριτική απολογία του συγκατηγορουμένου του, η οποία βρίθει αντιφάσεων και ψευδών, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε από τις καταθέσεις των ανωτέρων του αλλά και των συναδέλφων του, η οποία αναιρέθηκε από τον ίδιο ενώπιον της κας Ανακρίτριας Ρόδου και η οποία, όπως προκύπτει και όπως έλαβε γνώση από την δικογραφία, πάσχει και από ακυρότητα.

Σύμφωνα με την δικογραφία, που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ο Παλαιστίνιος, που διαφεύγει της σύλληψης, ως αρχηγός φέρεται να συνεννοείται με τα άλλα μέλη της οργάνωσης, όταν αποβιβάζονται μετανάστες από την Τουρκία σε απομακρυσμένες παραλίες της Ρόδου προκειμένου να μεταβούν αυτοκίνητα για την παραλαβή τους και στη συνέχεια για την μεταφορά τους σε καταλύματα στο κέντρο της πόλεως.
Κατόπιν, σε συνεννόηση με τα μέλη προμηθεύει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τους μετανάστες προκειμένου με την χρήση αυτών να ταξιδέψουν σε διαφόρους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Το βασικό μέλος, ο πρώτος κατηγορούμενος, σε συνεννόηση με τον αρχηγό, φροντίζει στην εύρεση προσωρινών καταλυμάτων. Κατόπιν μεταβαίνει στην Αθήνα και παραλαμβάνει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία στη συνέχεια παραδίδει στους μετανάστες. Εκτός της αμοιβής του για την εύρεση καταλύματος εισπράττει από τον αρχηγό το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε μετανάστη που καταφέρνει να ταξιδέψει. Ακόμη εισπράττει χρήματα και τα παραδίδει και σε άλλα μέλη της οργάνωσης.
Στον τρίτο κατηγορούμενο αποδίδεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ότι χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της δουλειάς του, ως λιμενικός, συνοδεύει – παρακολουθεί διακριτικά την μεταφορά των μεταναστών από τις παραλίες στα καταλύματα και φροντίζει για την αποφυγή των ελέγχων από τις αρχές.
Για κάθε μετανάστη φέρεται να λαμβάνει το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ.

Ο Αλβανός φέρεται ως ο οδηγός οχήματος στην μεταφορά των μεταναστών. Τα υπόλοιπα μέλη φροντίζουν για την έκδοση των πλαστών εγγράφων καθώς και για όλες τις άλλες εκκρεμότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Μιχάλης και Μάνος Τεχνίτης, Ακης Δημητριάδης και Μαρία Κρικοπούλου.


ΠΗΓΗ   kostoday.com