Ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν οι δύο Έλληνες κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση

Άλλα τέσσερα άτομα απολογήθηκαν χθες στην ανακρίτρια Ρόδου, καθώς φέρονται να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και η οποία δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας.

Πρόκειται για δύο Τούρκους ηλικίας 33 ετών οι οποίοι είναι κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του σκάφους με το οποίο έγινε η μεταφορά των παράτυπων αλλοδαπών από τα γειτονικά παράλια στο νησί μας, καθώς και δύο Έλληνες ηλικίας 66 και 71 ετών, επιχειρηματίες, οι οποίοι κατηγορούνται για τη φιλοξενία των μεταφερομένων στα καταλύματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι δύο Τούρκοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές, ενώ οι δύο Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 15.000 ευρώ έκαστος.

Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Δημήτρης Βερβέρης και Γιώργος Κυπραίος.

Επίσης χθες αργά το απόγευμα επρόκειτο να απολογηθεί για την ίδια υπόθεση και ένας 38χρονος Σύριος που φέρεται ως αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Νικήτα Μπόλκα και Άκη Δημητριάδη.

Πιο αναλυτικά, όπως είναι γνωστό, σε βάρος των εμπλεκομένων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις που αφορούν τα εξής αδικήματα:

• Διευκόλυνση μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα εκ κερδοσκοπίας, κατ’ επάγγελμα, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

• Εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα εκ κερδοσκοπίας κατ’ επάγγελμα, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

• Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

• Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα όπου οι δραστηριότητες ασκούνται κατ’ επάγγελμα και στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης

• Απείθεια

• Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

• Κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

• Παράνομη οπλοκατοχή

Τι είπαν στις απολογίες τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Τούρκοι αποδέχτηκαν τις κατηγορίες της μεταφοράς (χωρίς την επιβαρυντική διάταξη εκ κερδοσκοπίας) και της παράνομης εισόδου στη χώρα μας, αρνήθηκαν όμως ότι ανήκουν σε οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης του σκάφους ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να κάνει τη μεταφορά καθώς όφειλε χρήματα από δάνειο που είχε πάρει από άτομο που φέρεται ως ένα από τα ηγετικά της οργάνωσης στην Τουρκία. Ο τελευταίος του ζήτησε να κάνει τη μεταφορά προκειμένου να «πατσίσουν» το χρέος που του είχε ο 34χρονος Τούρκος. Μάλιστα ο κατηγορούμενος τόνισε ότι απειλήθηκε για το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τον Τούρκο συγκυβερνήτη δήλωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι γνωρίζεται με τον 34χρονο συγκατηγορούμενό του και όταν του είπε πως ήθελε να τον βοηθήσει σε μία δουλειά που θα έκανε εκείνος δέχτηκε. Ο συγκυβερνήτης είπε επίσης πως δεν γνώριζε τι δουλειά ήταν αυτή και όταν πλέον κατάλαβε ήταν αργά, δεν μπορούσε να κάνει πίσω καθώς και αυτός απειλήθηκε από τα μέλη του «κυκλώματος» στην Τουρκία.

Τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται αρνήθηκαν και οι δύο επιχειρηματίες του νησιού μας, οι οποίοι και τόνισαν μεταξύ άλλων ότι φιλοξενούσαν στα καταλύματά τους τηρώντας τόσο τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας όσο και τα νόμιμα. Δηλαδή έλεγχαν όλους για διαβατήρια, άδειες διαμονής κ.α. χωρίς ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα να εξακριβώσουν αν τα συγκεκριμένα έγγραφα ήταν νόμιμα ή όχι.

Μάλιστα ο 66χρονος αποκάλυψε κατά την απολογία του ότι στις 8 το πρωί την ημέρα της σύλληψής του από τους Λιμενικούς είχε επικοινωνήσει με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου προκειμένου να τους ενημερώσει για τον αυξημένο αριθμό αλλοδαπών που έρχονταν στις ημέρες εκείνες στην επιχείρησή του και καθώς ο υπεύθυνος απουσίαζε, τον πληροφόρησαν ότι θα τον καλούσαν πίσω. Λίγη ώρα αργότερα έγινε «έφοδος» στην επιχείρησή του και συνελήφθη.

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη των πέντε εμπλεκομένων (εκ των οποίων τρεις (03) αλλοδαποί και δύο (02) ημεδαποί), για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο, έγινε από τα στελέχη μικτού κλιμακίου της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ).

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν ξημερώματα της 14ης Οκτωβρίου 2021 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους (Α.Λ.Σ.) σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και συγκεκριμένα κοντά στις Φάνες. Άμεσα στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., όπου στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν και ακινητοποίησαν το ανωτέρω ταχύπλοο, κάνοντας χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων άλλα και ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, διότι το συγκεκριμένο ταχύπλοο σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Στη συνέχεια περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., επιβίβασε όλους τους επιβαίνοντες από το ταχύπλοο, δυο (02) διακινητές και είκοσι επτά (27) αλλοδαπούς, ενώ το ρυμούλκησε με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου όπου και κατασχέθηκε.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος του ανωτέρω κυκλώματος φέρεται να είναι ο 38χρονος αλλοδαπός από τη Συρία, κάτοικος Ρόδου. Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και επισταμένων ερευνών από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και της ΔΑΠΘΑΣ, ο 38χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην πόλη της Ρόδου ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου 2021.

Ο προαναφερόμενος συλληφθείς – σύμφωνα και με όσα επίσημα ανακοινώθηκαν από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- φέρεται ότι συντόνιζε σε συνεργασία με τους διακινητές στην Τουρκία, την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο και φρόντιζε για την παραλαβή και μεταφορά τους σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, οι οποίες λειτουργούσαν ως “safe house”, προκειμένου να τους αποκρύψουν από τις διωκτικές αρχές, ώστε να μην καταγραφούν.

Έπειτα από τη διενέργεια νομότυπης κατ' οίκον έρευνας σε δύο (02) καταλύματα εντοπίστηκαν – μεταξύ άλλων, εννέα (09) αλλοδαποί στερούμενοι νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, των οποίων την παράνομη μεταφορά είχε συντονίσει ο 38χρονος αλλοδαπός από τη Συρία, ενώ οι δύο (02) ημεδαποί ιδιοκτήτες τους συνελήφθησαν.

Από τη διενέργεια νομότυπης κατ' οίκον έρευνας στην οικία του 38χρονου αλλοδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

α) Ένα (01) αμφιβόλου γνησιότητας διαβατήριο της Αλβανίας με στοιχεία τρίτου προσώπου.

β) Μία (01) αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητα της Ιταλίας με στοιχεία τρίτου προσώπου.

γ) Δύο (02) αμφιβόλου γνησιότητας Υπηρεσιακά Σημειώματα Ελευθέρωσης Α.Τ. της ημεδαπής με στοιχεία τρίτων προσώπων.

δ) Μία (01) αμφιβόλου γνησιότητας βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου Covid-19 με στοιχεία τρίτου προσώπου.

ε) Mία (01) αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητα της αλλοδαπής.

στ) Ένα (01) απόκομμα ακτοπλοϊκού εισιτηρίου από Πειραιά για Ρόδο με στοιχεία τρίτου προσώπου.

ζ) Τέσσερα (04) εμβάσματα μεταφοράς χρημάτων, διαφόρων χρηματικών ποσών συνολικής αξίας 3.754 ευρώ.

η) Ένα (01) έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού αξίας 92,00 ευρώ.

θ) Ένα (01) έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού αξίας 270 ευρώ.

ι) Φωτοαντίγραφο κράτησης τριών (03) αεροπορικών εισιτηρίων τρίτων προσώπων, από το αεροδρόμιο Ρόδου με προορισμό το αεροδρόμιο Αθηνών.

ια) Δύο (02) τετράδια τα οποία περιέχουν σημειώσεις με ονόματα πλήθους τρίτων προσώπων, στα οποία αντιστοιχούσαν διάφορα χρηματικά ποσά.

ιβ) Εννέα (09) συσκευές κινητών τηλεφώνων.

ιγ) Ένα (01) πτυσσόμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 19 cm.

ιδ) Δύο (02) κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

ιε) Τρεις (03) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.

ιστ) Δύο (02) κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με αποσπασμένες τις κάρτες sim.

ιζ) Τρεις (03) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου τρίτου προσώπου.


ιη) Τρεις (03) κάρτες τραπεζικών αναλήψεων τρίτων προσώπων.

ιθ) Ένα (01) βιβλιάριο τραπέζης.

κ) Μία κάρτα τραπέζης στοιχείων λογαριασμού.

κα) Φωτοαντίγραφο πράξης προσφυγής.

Πηγή rodiaki.gr