Οι δύο πλευρές μίλησαν για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, η μετανάστευση και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήρθε σε διαπραγματεύσεις την Πέμπτη με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν που βρίσκεται στην Άγκυρα, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο Sputnik.
Νωρίτερα, πηγή από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο Sputnik ότι αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν θα φτάσει στην Άγκυρα για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, η μετανάστευση, η ανθρωπιστική βοήθεια και η επιχείρηση αερομεταφοράς.
«Η τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αντιπροσωπεία της προσωρινής αφγανικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Αμίρ Καν Μουτακί. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο κτίριο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών» ανέφερε η πηγή.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο ίδιος ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν, λέγοντας ότι συζήτησαν κυρίως για το θέμα της επιστροφής Αφγανών προσφύγων στην πατρίδα τους.

«Υπάρχουν Αφγανοί πρόσφυγες στην Τουρκία, πολλοί από αυτούς θέλουν να επιστρέψουν. Οι Ταλιμπάν είπαν ότι θα τους βοηθήσουν αν επιστρέψουν. Συζητήσαμε επίσης τι μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν για να μην υπάρξει νέο κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν» είπε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Σημείωσε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν τον πληροφόρησε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν: «Η Τουρκία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, τη στείλαμε στο Αφγανιστάν, εργαζόμαστε περαιτέρω για αυτό. Είναι σημαντικό να μην καταρρεύσει η οικονομία της χώρας. Είναι εξίσου σημαντικό να πολεμήσουμε την τρομοκρατία, κάθε κενό εξουσίας μπορεί να προκαλέσει αμέσως αύξηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το έχουμε ήδη δει αυτό».
Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν τον ενημέρωσαν ότι οι γυναίκες επέστρεψαν στον υγειονομικό τομέα της χώρας.

«Κάναμε πολλές προτάσεις στους Ταλιμπάν. Για την ειρήνη, η χώρα χρειάζεται μια συμπεριληπτική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των ομάδων του πληθυσμού. Ενημερωθήκαμε ότι οι γυναίκες επέστρεψαν στον υγειονομικό τομέα», κατέληξε.
Σημείωση: Οι Ταλιμπάν είναι τρομοκρατική οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσία και άλλες χώρες.

Πηγή sputniknews.gr